субота, септембар 23, 2017
Насловна > ПРЕНОСИМО > Вапај са Старе Планине

Вапај са Старе Планине

Поштовани,
наставља се борба за Топлодолску реку и Стару планину. Грађани МЗ Темска послали су Отворено писмо министру заштите животне средине.

Контакт особа: Александар Јовановић Ћута, 0652361005
0646141370, Душан Митић, одборник у СО Пирот

Молимо извештавајте.

НАСТАВЉА СЕ БОРБА ЗА ТОПЛОДОЛСКУ РЕКУ

Отворено писмо Темштана

После скоро тридесет година од изградње Завојског језера и ХЕ Завоја, Александр Антић, министар рударства и енергетике, у најави посете Пироту поручио је да ће се радови на изградњи тунела од Топлодолске реке до Завојског језера наставити. Изградња тунела и преусмерење Топлодолске реке ка истој акумулацији ради повећања капацитата производње електричне енергије, други део овог пројекта, стопиран је 2004. године kada je Сkupština opštine Pirot izгласала obustavljanje radova. Удружење “ Темска” са мештанима села револтирани овом изјавом министра рударства и енергетике одлучили су да му пошаљу отворено писмо у нади да ће се одустати од реализације овог пројекта.

У отвореном писму министру поред свега наведеног објашњава се значај ове реке:
-Темска је село на Старој планини у којој живе људи. Темштани. Кроз Темску је некада текла велика река Темштица. А онда је покојни Слободан Милошевић изградио ХЕ Завој, а Темштанима оставио биолошки минимум. Биолошки минимум је када реку у којој живе видре, ракови, мрена, клен, кркушка, пастрмка, скобаљ, змијовица, говедарка и белвар, затрпаш земљом, потопиш неколико села, а онда са дна језера, са 70 метара дубине, пушташ по мало воде да цури низводно. Већина ових врста заувек нестану. Да правим речима назовемо то је ЕКОЦИД- када у простору који је од 2008. године под заштитом и законом уређен као Парк природе Стара планина, неко реши да побије све живо у једној реци. Уосталом, када будете дошли, видећете и сами да у то мало милостиње од воде која се испушта из језера немa никаквог облика живота….

Да се подсетимо:

Изградњом акумулације Завојског језера и ХЕ Завој код Пирота давне 1963.године, река Височица, која са Топлодолском реком низводно од бране чини Темштицу, тунелом је преведена на сасвим другу страну, на турбине хидроцентрале. Оно што је од Темштице преостало струка назива „билошки минимум”. У стварности то је 600 литара воде у секунди. Последица свега јесте нестанак живог света у реци која је некад обиловала разноликим животињским, биљним и рибљим врстама. А пошто је једна река мало, убрзо након пуштања у рад ХЕ Завој започето је са изградњом 8 км дугачког тунела за превођење и Топлодолске реке у Завојско језеро, чиме би се и потпуно угасио живот на овом делу Старе планине, који је проглашен паркoм природе. Започети радови прекинути су на половини због опште побуне локалног становништва и немања адекватних дозвола, стоји у саопштењу Удружења грађана „Темска“ .
Р.С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *