уторак, септембар 26, 2017
Насловна > ПРЕНОСИМО > Удружење грађана “ЗЕМУН МОЈ ГРАД” позвало је општинске власти да одустану од прославе Нове године

Удружење грађана “ЗЕМУН МОЈ ГРАД” позвало је општинске власти да одустану од прославе Нове године

По целој Србији кренула је лавина позитивне енергије огледана у чињеници да локалне самоуправе слушају глас грађана, те отказују дочеке грегоријанске Нове године и баснословне суме намењене овом бесмисленом теревенчењу усмеравају у правцу оних којима је то најпотребније.

У овој дивној акцији прва је „повукла ногу“ Пожега која је отказала бесмислену манифестацију како би био поправљен скенер у њиховој болници. Акцији су се потом прикључили и Нови Пазар, Суботица и још неки градови, а велики одјек је био и у Чачку, где напредњачка власт није изашла у сусрет грађанском захтеву и истрајава у својој претходној одлуци.

Од београдских општина акцији се прва прикључила општина Стари Град, која ће сав новац предвиђен за новогодишње трошење усмерити, према речима заменика председника Ненада Боровчанина, према болесној деци и сиромашнима. Нажалост, Земун и овде показује свом духу несвојствену природу и заузима позицију некултурног провинцијског рођака у односу на Стари Град. Наиме, у Земуну је од прошле године почело одржавање прославе грегоријанске Нове године на платоу Великог трга, где је главна звезда био певач новокомпоноване музике Жељко Шашић.

Ове године је планирано да то буде један од учесника неког музичког формата телевизије Пинк, уз неколико бендова и појединаца. Ово, дакле, не само да није одговарајуће моменту (датум на који се прави ова теревенка на којој ће бити дељен алкохол уз кафанску атмосферу на Тргу изузетно иритира већинско становништво Земуна православне вероисповести, будући да се прави у време поста), већ ни културолошки, естетски нити по сензибилитету не одговара правом, изворном духу Земуна већ, нажалост, осликава духовно стање владајуће гарнитуре радикалско – напредњачке провенијенције. А то није европски већ оријентални Земун, дакле онакав какав никада није смео да постане.

Удружење грађана “ЗЕМУН МОЈ ГРАД” позвало је општинске власти да одустану од прославе Нове године на тргу.

– Будући да се кроз штампу провукла информација како на ову ствар неће бити трошен буџетски, већ новац прикупљен од приватника, сматрамо да то само олакшава процес трансфера новца према најугроженијима, пошто нема потребе за доношењем скупштинских одлука о изменама одлуке о буџету ГО Земун, изјавио је за Земунске новине председник удружења “ЗЕМУН МОЈ ГРАД” Душан Зрнић.

Зрнић је нагласио да ће удружење на чијем је челу покренути петицију којом би Земунци изрекли своје мишљење о идеји која је освојила целу Србију. Како каже, остало је свега неколико дана за деловање, али верује у брз и недвосмислен одговор Земунаца по овом питању.

Петицију можете потписати у прилогу овог текста. Удружење “ЗЕМУН МОЈ ГРАД” постоји од 2013. Имали су више запажених акција међу Земунцима, а нарочито су се истакли у прикупљању помоћи за пострадале у поплавама, када су се показали организованијим од општинског штаба који је плаћен за то.

Од тада почиње прави прогон чланова овог удружења од стране председника општине Дејана Матића и његових сарадника, који је дошао дотле да је Душан Зрнић без објашњења и отказног рока буквално избачен са посла у јавној служби. Земунске новине се прикључују овој иницијативи.

Додајемо, осим болесне деце и оних којима је помоћ најпотребнија, још један разлог да Земун не прави друмску кафану од свог Великог трга – а то је пијетет према изненада преминулом хроничару Бранку Најхолду.

Најмање што Земун може да му учини јесте да у 2017. годину уђе културно и достојанствено.

ПЕТИЦИЈА:

Апел Земунаца: Будимо хумани – Нова година за Нови живот!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *