уторак, август 22, 2017
Насловна > ПРЕНОСИМО > СВИ СМО МИ КОВИЋ!

СВИ СМО МИ КОВИЋ!

Универзитет у Београду на своју срамоту баштини традицију избацивања идеолошки неподобних кадрова. Традицију коју је започео на Правном факултету са познатим случајем Михаила Ђурића и свих коју су покушали да га заштите; коју је наставио Филозофски, па обновио Правни 1999-2000 године за време Оливера Антића; чини се да је ред поново дошао на Филозофски.

Милош Ковић је пре свега један од најбољих младих историчара, објавио је књигу за чувени Oxford University Press – као један од ретких са Балкана из реда хуманистичких наука, број радова и чланака му далеко превазилази ”норму” за избор у звање, омиљен је међу студентима, благ, одмерен, објективан, родољуб. Све особине које би прави професор требало да има. Зашто му се ово дешава?

Зато што је истински родољуб, не само на речима, већ и на делу. Зато што се бескомпромисно супротставља неутемељеним и малициозним ударима на наш народ и брани га пером, као што су га наши преци бранили мачем. Сведочио је пред ”Хашким трибуналом” у процесу против генерала Младића, што му аутошовинистичке структуре никада нису опростиле и због чега су се и на овај начин обрушиле на њега. Али ти напади га нису натерали да се повуче, напротив, ојачали су његову одлучност. Читати Ковићева ”Упоришта”, слушати га како разложно, смирено, аргументовано, а поврх свега родољубиво говори, може само да нас чини поносним што смо његови савременици. То вероватно не схватамо, али схватиће наши потомци док буду читали Ковића и о Ковићу.

С друге стране, можда не треба занемарити ни сујету и завист неких његових колега од којих је далеко успешнији и омиљенији због чега срамотно ћуте и допуштају (или чак подржавају!) прогон који им се пред очима дешава.

Ако не одбранимо Милоша Ковића данас – препуштамо све нас на милост и немилост судбини сутра. Данас је свако од нас Милош Ковић!

Максим Милошевић

2 thoughts on “СВИ СМО МИ КОВИЋ!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *