понедељак, септембар 25, 2017
Насловна > НОВОСТИ > СРПСКИ ФИЛМ “ЕНКЛАВА“ – ДОБИЛА НАГРАДУ У МОСКВИ !!!

СРПСКИ ФИЛМ “ЕНКЛАВА“ – ДОБИЛА НАГРАДУ У МОСКВИ !!!

Филм „Енклава“, редитеља и сценаристе Горана Радовановића, публика реномираног Међународног филмског фестивала у Москви,  прогласила је за најбољи у такмичарском програму.

Nagrada 2Goran sa decom

 

„Енклава“ је 20. јуна отворила такмичарски програм 37. Међународног филмског фестивала у Москви чији је председник Никита Михалков. 12 других филмова је приказано на фестивалу, који су дошли из Данске, Русије, Ирана, Шпаније, Либана, Јапана, Финске, и осталих земаља. Међу осталих 12 филмова, који су учествовали, филм Енклава је добио награду за најбољи филм публике.

Енклава“ је на овогодишњем ФЕСТ-у имала домаћу премијеру уз изузетан пријем код публике, која је након пројекције у препуној Великој дворани Сава центра екипу филма наградила овацијама пуним емоција. Филм је добио награду жирија критике Српског огранка Фипресци, који је „Енклаву“ прогласио за најбољи у селекцији Српски филм. Енклава је најављена за Фестивал Аустралије, Америке, Канаде, међу којима је Фестивал Јужне Африке у Јоханезбургу, који почиње крајем новембра месеца 2015..

Филм се бави  темом српске заједнице која је остала на Косову да живи у малим изолованим заједницама – енклавама, јединственим у целој Европи, које чувају припадници полиције Уједињених Нација и Европске Уније.

Ограничени да живе на скученом простору, Срби који су остали на Косову и Метохији живе своје животе на веома тежак начин. Прави проблем настаје када неко премине у енклави, јер се гробље налази ван ње, на непријатељској територији.

У тој причи, уз много перипетија, један старац ће ипак бити сахрањен захваљујући свом унуку, десетогодишњем дечаку који се усудио да учини нешто немогуће за обе заједнице на Косову, српску и албанску: да заволи и стекне пријатеља на супротној страни. Филм Енклава је вечна и поучна прича о праштању и љубави.

Capture 1Capture 5

Главни глумци у филму, поред Небојше Глоговца, Анице Добре, Ненада Јездића и Миодрага Кривокапића су и два дечака са Косова, из енклава, Филип Шубарић и Денис Мурић, који је после фасцинатног дебитовања у „Енклави“ заиграо и у филму „Ничије дете“. Поред њих играју и Горан Радаковић, Растко Јанковић, Милена Јакшић, Мето Јовановски (Македонија), Ћун Лаићи (Косово), као и деца са Косова Ненад Станојковић и Милан Секулић.

Деца-глумци са Косова, која први пут глуме на филму, преносе емоцију ове приче на нај природнији начин, у чијој причи ће те остати без даха.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *