понедељак, септембар 25, 2017
Насловна > НОВОСТИ > Србија има све – Daily Star

Србија има све – Daily Star

Доминик Лемански, новинар британског листа „Дејли Стар“, недавно је посетио Србију и одушевио се њеним лепотама. Његову репортажу вам у целости преносимо.

„Ракија, како је локалци зову, производи се од ферментисаног воћа и обично има око 40 одсто алкохола. Међутим, пића нису једина ствар на менију ове земље која комбинује културолошке утицаје Источне Европе, Турске и Медитерана. Нашу авантуру започели смо након што смо се пријавили на рецепцији Хотела Метропол са пет звездица, вечерњом шетњом престоницом Србије, Београдом. Недуго потом, обрели смо се у клубу Баста у четврти Савамала. Одлучили смо се за медовачу и убрзо један другом наздрављали уз поклич “Живели“.Следећег јутра пошли смо у правцу Националног парка Тара, зауставивши се код живописног манастира Пустиња. Из минибуса, којим смо ишли овом регијом, имали смо фантастичан поглед на села, али су се брзо навукли густи облаци. Срећом, после брзе паузе за ручак –( ћевапи), облаци су се разишли и омогућили нам да видимо оближњу реку Дрину.Сматра се једним од најлепших водених токова на свету и чини границу између Србије и Босне и Херцеговине.

Више од 40 година, мајушна кућа на врху стене у сред реке, нуди савршено место за љубитеље сунчања, као и за пецароше. Такође, зауставили смо се како бисмо уживали у дивном погледу на језеро Перућац. Међутим, док смо се дивили пејзажу, водич нас је подсетио на ожиљке рата на Балкану који су још свежи у сећању овдашњих људи. Оно што вас највише изненади када посетите ову земљу, је одлучност локалаца да иду напред и стварају светлу будућност за себе заједно са остатком Европе. Увече смо стигли у мирно окружење етно села “Зелени чардаци“. Овај комплекс изграђен у стилу традиционалних српских села, налази се на Тари на западу Србије. Наши домаћини су припремили невероватан дочек, који је чак укључивао и огњиште у свакој од наших колиба и обилне оброке. Било је то идеално место за опоравак од целодневног обиласка. Још једна ствар коју посетиоци морају да виде у Србији је Шарганска осмица. Путујући између Шаргана и Мокре Горе, прошли смо кроз 22 тунела и преко пет мостова, уживајући у фантастичном погледу на планине и долине.

Ручали смо у Дрвенграду, селу које је саградио српски редитељ Емир Кустурица, као сет за свој филм “Живот је чудо“. Данас је то туристичко место са биоскопом, сауном, базеном, рестораном, сувенирницом и црквом. Улице су назване по ликовима којима се Кустурица диви, међу којима су Дијего Марадона и бивши фронтмен групе “Clash Džo Strumer“. Након што смо сварили ручак, пошли смо до оближњег Торника, како бисмо возили бицикл поред свеже инсталираног ски и бајк лифта. Увече смо одлучили да слушамо музику уживо у ресторану “Златна Коноба“ на Златибору. Златибор је познат по доброј клими, чистом ваздуху, дугим, сунчаним летима и снежним зимама. Овде се лече болести штитне жлезде, а пацијенти се рехабилитују захваљујући исцељујућим купкама и чистом ваздуху. Осим што је популарно зимовалиште, Златибор има богат ноћни живот са клубовима специјализованим за “турбо фолк“, као и пабове. Следећег дана отишли смо до водопада Гостиље и вратили се у Београд. За то време имали смо много прилика да се уверимо у аутентичну српску гостољубивост.

Ресторан “Река“ у Земуну само је на неколико метара од Дунава. Током мрачних дана рата био је културна оаза за уметнике и музичаре који су овде наступали упркос НАТО бомбардовању. После пет сати плеса, песме, јела и пића, био са физички и емоционално исцрпљен на најбољи могући начин. Србија је фантастична дестинација, која се опоравља од тешке прошлости. Посетите је и сигурно ћете бити одушевљени“.

Доминик Лемански – „Daily Star

Извор: b92.net

One thought on “Србија има све – Daily Star

  1. Оно што вас највише изненади када посетите ову земљу, је одлучност локалаца да иду напред и стварају светлу будућност за себе заједно са остатком Европе???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *