уторак, август 22, 2017
Насловна > НОВОСТИ > СЛИЧНОСТИ ЧЕТНИЧКИХ ВОЈВОДА: ПАВЛА ЂУРИШИЋА И АНДРИЈЕ МАНДИЋА

СЛИЧНОСТИ ЧЕТНИЧКИХ ВОЈВОДА: ПАВЛА ЂУРИШИЋА И АНДРИЈЕ МАНДИЋА

Какав је то Четнички Војвода – Павле Ђуришић, који се спустио на уже Црногорског усташе и идеолога сувереног данашњег Montenegra, Секуле Дрљевића, који је пропагирао идеју: ДА СУ ЦРНОГОРЦИ ХРВАТСКО ЦВИЈЕЋЕ… То га је и главе коштало.

Мене Павле Ђуришић асоцира на Гаравог Војводу ДПС-а Андрију Мандића, који се спушта на уже Небојше Медојевића, поборника Дрљевићевог Montenegra.

Зато сам спреман, да свједочим о још једној паралели… И ако знам да ми то само неупућени, незнавени и заведени Срби могу замјерити.

ЦРНОГОРСКИ КОЛАБОРАЦИОНИСТА : Злогласни Четнички Војвода Павле Ђуришић држи говор пред фашистом – италијанским окупационим гувернером – генералом Алесандром Пирциом Биролијем.

Наиме, Павле Ђуришић је био познат и као макаронџија. Био је на располагању Биролијевој команди, чији се штаб налазио у Зети. Бироли је иначе са својом преторијанском гардом, оставио широки траг на Цетињу, његова солдатска ‘талијанска копилад су данас наследници такође Дрљевићеве усташке идеологије, која се додворавају римокатоличком папи и Ватикану, са слоганом: Viva vero Montenegro! Бироли је иначе стријељао пола мојих предака у Милошевићима испод обронака Војника и Крнова… Међу њима, најчувенијег од њих Јована Жижића, потпуковника у пензији, команданта дробњачко-ускочке бригаде који је са дробњацима у последњем часу превагнуо побједу над Бојном њивом и овјековјечио побједу Мојковачке битке. На те моје претке, заслужне на Мојковцу, Брегалници и Скадру и на њихове наследнике, осоколио се и чувени (по злу) Четнички Војвода Павле Ђуришић, када је кренуо да одступа, по Секулиној директиви, али овог пута доживио је катаклизму. Највећа гробница Гвозденог пука му је остала на Крнову, па ме чуди, да се Гарави Војвода и Вожд ДФ банде, није досјетио да им тамо подигне комеморативни центар или макар симболичан споменик (на којем би писало: како су јуначки погинули, јуришајући на браћу Србе из Дробњака, који су бранили своја огњишта, на сабљу добијена…)

Паралела је дакле у томе, што је Војвода ДПС-а, односно Вожд ДФ банде данас толико популаран међу србима и котира се као лидер српске опозиције у Црној Гори.

Многи не знају да је он политички конвертит, који ради на штету српског народа у Црној Гори. Не знају ни то, да је заврбован од стране некадашње администраторке из америчке амбасаде, нимфоманке и ћапикурке Лизе Меклејн, као шпијун CIA. Желим да нагласим, да је ова информација до мене дошла лично од некадашњег замјеника Савезног министра МУП-а СР Југославије Душка Секулића, који је до тог сазнања дошао оперативним радом. Чак посједујем аудио снимак, као доказ ове моје тврдње.

Додуше, Андрија Мандић није познат као макаронџија, него као бурегџија , због оног бурека који су му нашли под скупштинском клупом у моменту када је покојни Др.Ранко Кадић, дошао да га прегледа и одведе у болницу, гдје је по налогу CIA, глумио српског великомученика, штрајкују глађу због признавања независности Косова од стране Владе Црне Горе, да би на тај начин преварио и обмануо Србе у Црној Гори и наметнуо им се као лидер – великомученик.

Како је Андрија Мандић причао о НАТО

Познат је и по томе да је славио црногорску независност, са члановима те исте Владе на америчком војном разарачу у Боки. Као и то, да је један од гробара, који је са Лукшићем, сахранио Српски језик у Црној Гори.

Ово што је сад у октобру желио да изазове хаос у Црној Гори, зашто је под истрагом Специјалног тужиоца Црне Горе, говори о њему да је још монструознији лик од Павла Ђуришића, који је у Колашинском злогласном затвору мучио и побио на хиљаде српске недужне дјеце. Тачније, страдало је преко хиљаду и по младића и девојака, све српске националности, међу којима и моја два рођака од 16 и 18 година, из разлога што је њихов отац Шпиро Жижић (носилац Обилића медаље и учесник Мојковачке битке) на једном Сабору прије рата ударио шамар Павлу Ђуришићу, па му је овај из освете свирепо мучио и убио синове…

Желим само да нагласим да дужно поштовање осјећам из пијетета према жртви великог српског сина Драгољуба – Драже Михаиловића, славног Војводе Момчила Ђујића и Матијиног оца – Војводе Вука Бећковића (који је у Ровцима спасио збјег Жижића и ако је знао да су им сви синови и мужеви у партизанима), док на другој страни имам исто толики презир према оснивачу злогласног четничког затвора у Колашину.

Ја се осјећам четником без обзира што сам из комунистичке породице, јер су изворни четници били комите, а моја породица је била комитска.
После масакра који су извели ‘Талијани и стријељали нам пола села и попалили нам куће, сви су отишли у партизане и комунисте, јер су четници сарађивали са италијанским фашистима… Јесте да је комунизам, велика ционистичка превара и утопијска идеологија, али мислим да је боље, што сам рођен као дијете комунизма, него ли екуменизма…

Моји честити преци, не памти се да су неког свезаног, не дај Боже мучили, па убили, а били су учесници на свим поприштима гдје се крварило за Српство… Још ми је драже што нијесам потомак Павлових макаронџија, ни ‘талијанске солдатске копилади.

16 thoughts on “СЛИЧНОСТИ ЧЕТНИЧКИХ ВОЈВОДА: ПАВЛА ЂУРИШИЋА И АНДРИЈЕ МАНДИЋА

 1. U Crnoj Gori je najveći problem generalizovanje stvari,čak i istorije.Ovaj Janjušević nije normalan,kao da optužuje ljude za genocid.Ko ti je pričao te priče lažno te je informisao,pošto se vidi da nisi neki poznavalac istorije.U istoriji nije ostalo upamćeno da je u Drobnjaku u tom periodu došlo do ubistava većeg broja ljudi od strane komunista.Šta ti uostalom znaš o „jamarima“? Ja bih ih definisao kao ekstremne komuniste,željne osvete.Daleko od toga da ih opravdavam,ni do Bog,ali ovakvo tvoje prikazivanje o njima je sasvim hiperbolično.Od poznatijih „Jamara“ na prostoru Drobnjaka su bili izvjesni Živković,Karadžić i Radović koji su bili poznati po tome,ali koji su se istakli kao veliki borci za slobodu.Što se Zizića tiče,siguran sam da i ako je bilo jamara to je možda 10% od ukupnog broja familije a ti ođe prozivaš čitavo bratstvo.Na kraju krajeva nije im se ni čuditi s obzirom na to koliko ih je pobijeno,strijeljano tokom Drugog svjetskog rata.Italijani su na Pljevljima pobili 11 članova iz porodice Zizic i Kovacevic.I to sve ljude od ugleda i položaja.Tako da bih vam svima poručio da se ostavite praznih priča,a vas Janjuševiću ne poznajem i ne mogu vas pravedno opisati,ali na osnovu ovih komentara bih vam preporučio da pročitate još nešto od knjiga osim tih što su napisali vaš otac i đed!

  1. Не знам много о Дробњацима, али у моме селу су комунисти побили 1942 г 12 људи без икаквог разлога. Ово што пише за Дробњаке, као да је писано о моме крају у Кучима. Комунисти су највеће зло нашег народа, и велики зликовци. Траг им се утро да Бог да!

   1. Gospodine Dejo,ja znam da su komunisti činili zločine,činila ih je gotovo svaka vojska o kojem god ratu da je riječ,a to je posebno izraženo kod nas na Balkanu.Ja nisam pobornik komunističke ideologije,smatram da ima mnogo nedostataka i sa nekim stvarima koje nju čine nikad ne bih bio saglasan.Ali još jednom napominjem da ne možemo generalizovati stvari i govoriti negativno o svim ljudima koji su bili dio komunističke partije,partizanskog pokreta…Ja znam da je komunističko vrijeme u kojem smo živjeli sakrilo mnoge stvari i pustićemo da se vremenom otkriju.Morate biti svjesni da je ratno vrijeme tako i da je naš narod uvijek bio podijeljen.Ono što meni smeta je to što u današnje vrijeme mnogi hoće da ponište ljude koji su izborili slobodu i koji su pobijedili fašizam.Moje mišljenje je da je u tom trenutku komunizam bio jedini put do oslobođenja od fašizma i nacizma,istorija je to na jedan način i potvrdila.Svako ima pravo da misli i da osjeća kako hoće i vi imate pravo da na negativan način gledate na komuniste upravo zbog toga što su uradili u vašem mjestu.Ali,tako na primjer neko iz mjesta gdje su četnici izvršli razna ubistva ima suprotno mišljenje od Vas.On četnike vidi kao izdajnike,kvislinge,saradnike sa okupatorima i recite mi je li njegovo mišljenje pogrešno ako je na primjer neko njemu blizak stradao od četnika?.Samo hoću da naglasim da su i jedan i drugi pokret(koji su nažalost podijelili naš narod) imali svoje nedostake i prednosti.Moj je đed bio u partizanima i znam sve o njemu i nikada ništa nije uradio zbog čega bih se ja zastidio,imao je svoje razloge zašto je pristupio tom pokretu,a vjerujte da nije imao ni predstavu o kompleksnostima komunističe ideologije.To ne znači da sam ja manji Srbin od nekoga ko je potomak četnika.I komunisti nisu ubijali nekog zato što je on Srbin,kao što je htio ovaj neznaveni Janjušević da prikaže,već zato što su na primjer bili protiv njih,što su sarađivali sa četnicima,okupatorima…Četnici su isto ubijali Srbe,naravno ne zbog nacionalnosti već zbog političkog mimoilaženja sa njima i zbog svih ovih stvari koje sam već naveo. Ono što ja hoću da vam kažem je to da je Dragoljub Mihajlović u svakom smislu bio bolji od Tita,ali isto tako i na primjer Žikica Jovanović Španac od Pavla Đurišića.

 2. Zelim samo da se obratim citaocima:
  „Posto sam rekao da mi je ispod casti polemika sa nebitnim ljudima, ostajem pri tome…
  Koliko je nebitan i marginalan ovaj mucenik ostavljam na rasudjivanje Vama da vidite… Razmislite o kakvom se kalibru covjeka radi ?! Kad mu se deklarisem kao adresa ciji su preci na Krnovu junački u borbi prsa u prsa, ubili njegovog rodjenog ujaka, zasto viteški ne dodje da ga osveti, nego anonimno pod pseudonimom Strahinja PG, laje kao kakva zla zenetina ?!
  Svakog dana se setam po Niksicu, ponosan na svoje pretke…
  Ali ovom lajavcu Strahinji Janjusevicu, ocigledno, strah guzici cesto obraz kalja…
  Ako nije tako, sto ne dodje da osveti ujaka ?
  Cekam ga, kao muskarac muskarca… „

 3. Колико си знавен говори чињеница да не знаш да је Павле Ђуришић убијен од усташа у Јасеновцу, и то говори о твојој јамарској свијести.
  Жижићи на Крнову нијесу учествовали у нападу на дјецу из Гвозденог пука. Командант је био Црмничанин Радован Вукановић официр ОЗНЕ са својом јединцом. Иначе тешки зликовац који је побио стричеве 1942.
  А што се Мојковца тиче, тачно је да су Дробњаци учествовали и јуначки се борили. Али тада нијесу били комунисти. Због чега је стријељан јунак Јован Жижић од Италијана? Ево да и то откријемо:Приликом разбијања комунистичке банде и њиховог протјеривања са подручја Дробњака Ускока , Италијане је занимала судбина њихова 73 војника који су заробљени 1941.г. у мјесту званом „Сућеска“. То је био децембар 1941.г. Иако је била ненормална зима комунистичка банда их је поскидала униформе дала им неке дроњке и смјестила их у команду мјеста у Жабљаку у сеоској школи. Како банда црвена није могла да их храни одлучује да их ликвидира. Одводе их на планину Штуоц, изнад села Босаче убијају их и бацају јаму. А што друго очеливати од јамара. Јауци су се чули данима након овог поступка… могуће да је у одмазди страдао и он с обзиром да су у овом ратном злочину учрствовали и они због којих вас зову ,,јамарима,,. Одмазда би била крвавија да је управо четници нијесу зауставили. Којег год Јањушевића можеш да ми пошаљеш, сваки је добродошао будући да је мој отац писао књиге о нашем братству. Све ће му бити објашњено. Вулгарности које си изрекао у ствари говоре о теби и твом породичном васпитању. Уосталом, умјесто да ти дају име по неком јунаку са Мојковца, они те назвали по Просинечком из Загреба. Могли су ти дати име и по Буљби -Тарас, пошто тврдиш да си Козак, а они те назвали по Кенедију… Паметноме доста. Нема више полемике са тобом, само појашњења ако буду неопходна.

  1. Ne bih se uključio u polemiku,jer su ovo stvari o kojima je glupo i uzaludno govoriti.Bavim se istorijom duži niz godina,i prosto ne mogu da shvatim kako ljudi bez imalo znanja,upućenosti i obrazovanosti komentarišu ovakve stvari.Inače sam iz plemena Drobnjak,tako da o ovim stvarima mnogo toga znam.Rekao bih gospodinu Janjuševiću da je sramno i krajnje neutemeljeno iznio gnusne laži o porodici Žižić.Ta porodica je dala veliki broj ljudi i junaka,koji su ostali upamćeni u istoriji Crne Gore.Žižići su tokom Drugog svjetskog rata bili većinom komunisti,i koliko je meni poznato časno i ljudski se ophodili prema domovini i ljudima.Bilo je i četnika,istina znato manje.Ne bih dirao tvoju porodicu,jer nisam takav čovjek,a na kraju krajeva nemam ni razloga za to.Ali,istorijski ova porodica je mnogo više ostala upamćena nego tvoji Janjuševići i kada govorimo o svjetskim ratovima,a i ako bismo gledali dalje u prošlost.Ne znam da je Njegoš opjevao ijednog Janjuševića,ne znam nekog poznatog Janjuševića da je bio na Mojkovcu,ne znam nekog da je bio komita,ne znam nekog istaknutijeg političara sa tim prezimenom,ne znam nekog da je bio na Golom otoku.Ako ti znaš slobodno mi reci,i svu tu svoju priču mi argumentovano pojasni i ja ću ti povjerovati,jer na kraju krajeva u svakom žitu ima kukolja.Unaprijed se izvinjavam svima koje bi ovo moglo uvrijediti jer mi to nije bila namjera.Samo želim da odgovorim osobi,za koju mislim je previše neobrazovana,bar što se istorije tiče,ostalo nemam pravo i ne želim komentarisati.

   1. Тачно је да Жижиће зову „Јамари“ и зна се по коме! Зато није коректно називати због двадесетак појединаца и убица и шпијуна читаво братство „Јамарима“!

 4. Polemika s tobom mi je ispod casti, jer nijesi muskarac nego pizda i klasičan maloumnik i pion Garavog vojvode DPS-a ili njegova sesta ruka za cije interese igras najprljavije i najpokvarenije igre.
  Nazivas „Jamarima“ ljude, koji su krvarili na Mojkovcu, Skadru i Bregalnici za Srpstvo, a koji su za razliku od Krsta Zrnovog Popovica i Pavla Djurisica, poginuli od okupatorske ruke, iz koje su ovi jeli Musolinijeve makarone.
  Koji su na Krnovu branili kucni prag, od „krvožedne djece“, bratoubica, medju kojoma je bio i tvoj ujak od 16 godina… Ti izmisljas i nazivas moje casne pretke crvenim zlikovcima, koji nikad nikog svezanog nijesu ubili odkako smo nastali, a cinjenica je da da su mnogi uz guske opjevani kao junaci.
  Istina je da su masakrirali Gvozdenu puk Pavla Durisica na Krnovu, ali casno, vojnicki, u borbi, prsa u prsa. Ali nijesu klali i mucili kao Pavlovi krvnici. Cak mi je jedan rodjak tri puta u toj borbi, golim rukama mijenjao užarenu cijev od mitraljeza, iz kojega je mozda i tvoj „nedužni“ ujak stradao. Ali nijesmo mi isli po Bjelopavlicima da ubijamo i koljemo… ujak je trebao da ti ostane kuci i cuva koze, a ne da slavu u Drobnjak trazi, gdje je stradalo vise turskih zulumcara nego bilo gdje drugo po Crnoj Gori.
  I tu lazes da su sa cetnicke strane bila samo djeca. Uzmi knjigu „Cetnici Pavla Djurisica“, pa ih prebroj, imas cak i fotografije i godista…
  I pitaj majku ko te je takvog, nakaradnog napravio ?!
  Imam rodjaka Janjusevica, pravog viteza kojem je baba, majcina majka od Zizica. Moraces njemu da objasnis onu pricu o „Jamarima“… Samo vodi racuna, ako je ne argumentujes, moraces da izvadis javno DNK, da ne brukas Janjusevice, jer sam 100% ubijedjen da si ti jedno obicno bolesno kopile, koje je pravio neki siptar ili musliman iz Srebrenice, jer samo fukara koja ima takav gen moze podmetati ljudima neistine koje ti podmeces.
  Sve sto sam ti rekao, je argumentovano i lako se moze provjeriti.
  Moralno kao muskarac stojim iza svega sa svojim imenom i prezimenom, na koje se ponosim.
  Ovim prekidam svaku dalju diskusiju s tobom, jer si niko. A nijesi vrijedan ni da ti se zbog ovog lajanja izuriniram u usta. Posto si obicno odrto govno pustiću te da smrdis…

 5. Posto se krijes pod pseudonimom: Strahinja PG, i iznosis neutemeljene i neargumentovane cinjenice na racun mog bratstva Zizica, po nalogu onih koji rade protiv srpskih i ruskih interesa u Crnoj Gori koje ja raskrinkavam istinom, a sve u cilju moje diskreditacije pred javnom mnjenjem, zelim samo da ti saopstim da smo ti otkrili identitet.

  STRAHINJA JANJUSEVICU, zazalices kad si zagrizao majcinu sisu. A do tada pod hitno moras da promijeniš dilera. Ti koji te uce da lajes poturili su ti l lošu robu. Pozdrav !

 6. Сраман и неистинит текст, али није он повод за коментар јер свако има право на мишљење па макар било и неистинито. Неистине, лажи и замјена теза су већ опасне.
  1. Жижићи који су постријељани, стријељани су због тога што су као присталице комунистичке банде, на подручју Ускока и Дробњака у божићне дане 41/42 побили неколико стотина српских домаћина. Због тог гнусног злочина и дан данас Жижиће па и оне који немају неке везе са овима зову у Црној Гори ,,Јамари,,.
  2.,, Гвоздени пук,, који је нападнут од јединице ,,Озне,, на Крнову, 1944.г. није био тамо да би било кога нападао. Послат је управо из супротног разлога. Наиме овај пук чинили су младићи, који нијесу имали искуства у биткама па су тамо били на вјежбама. Наишла је случајно много већа и искуснија јединица ОЗНЕ на челу са познатим комунистичким зликовцем комунистичким генералом Вукановићем и измасакрирала већи дио пука, а један дио укључила у своје јединице;
  3. Најважније, Павле Ђуришић лично никада, али никада није изгубио битку од партизана. Потукао их је гдје год је имао сукоба. Иста ствар је са Леком Лалићем. Дакле он је партизанима био ноћна мора. Ево и једног примјера. Приликом припрема за одступање ка БиХ, 1944.г. један дио националиста и народа остао је окружен од комуниста на Цетињу. Ђуришић је из Подгорице лично предводио пробој обруча и ослобађање дијела збјега. Прво је потукао црвену банду од Подгорице до Цетиња, а онда и од Цетиња ка Подгорици, иако је банда имала чак и помоћ авијације.
  4.Не бих коментарисао неистине потомка „Јамара“, да су истините. Међутим, очигледно је да се ради о фрустрираној особи која је до сада отворила сукоб у свакој организацији у којој се нашла. Изногетан је из радикала, из Заветника. Стварао је своје организације назива да те глава заболи. Још се и козаком назива, незнајући при том да је за вријеме Другог свјетског рата велики дио те организације био на Хитлеровој страни. Између осталог обезбјеђивали су рудник у Бору за Њемце.
  Поздрав.

  1. Citav Drobnjak zna, da nikad niko od Zizica nije ubio svezanog covjeka. Tacno je da su postojali „Jamari“ i zna se ko su, ali ja nijesam potomak od njih.
   Ocigledno je da gospodin koji se predstavlja pod pseudonimom Strahinja PG, zeli da me diskredituje, po nalogu Garavog vojvode DPS-a Andrije Mandica – nikogovića. Ili je u pitanju potomak nekog pripadnika Gvozdenog puka, koji je ostao da lezi na Krnovu, zahvaljujuci „izvanrednoj gerilskoj taktici ratovanja“ cuvenog cetnickog Vojvode Pavla Djurisica.
   Nazalost istina je samo jedna i ona je spora ali dostizna…

   1. Апсолутно читав Дробњак зна да су Жижићи ,,Јамари,,! А ево и јама које су пунили: „Римски бунар“ 19 жртава, „Кречана“ 12 жртава, око ријеке Буковице и Бијеле 10 лешева. Највећи број жртава Жижића „Јамара“ био је из породица Јауковић и Караџић. Друго огромно стратиште које су пунили Жижићи-„Јамари“ у Ускоцима била је у Боану. И овдје се кречана показала као идеално мјесто за скривање масовног злочина. Извађено је више од 25 лешева из кречане и Врбака око ријеке Тушине. У једну заједничку гробницу је сахрањено 21, код цркве, а остале су породице однијеле у своје гробље. Било је највише Алексића и Радојевића…
    Жижићима-„Јамарима“, у Жабљаку није требала кречанљ ни бунар. Када се иде од Шавника на самом улазу у Жабљак, гдје се налази бензинска пумпа са десне стране била је низбрдица према болници, обрасла ситногорицом коју је народ називао „клеке“. На овом простору „Јамари“ су побили заједно са Перишом Џаковићем 20 људи. На другом гдје је био Миливоје Томић 15, а на трећем гдје убијен Вељко Дурковић 12 људи… Сви ови случајеви су фотографисани, жртве пописане а зликовци који су се раѕбјежали пред Ђуришићем, Ружићем и Бојовићем, дјелимично су похватани, суђено им је, многи су на смрт осуђени а међу зликовцима који су искључиво убијали са леђа, по мраку, на кућном прагу највише је било Жижића због чега их до дана данашњег сав Дробњак, Ускоци, дио Шаранаца зове Јамарима. Колико су били ,,преофресивни“ показује и чињеница да најновији потомак „Јамара“ који се на овој страни огласио против Ђуришића, носи чисто српско име Роберт. И не само то. А да крв није вода, те да „Јамарска крв“ не мирује указује податак, да је и он кренуо корацима часних предака те да је предано, на начин како су они убијали комшије, кумове, и племенике и он својим суграђанима продавао наркотике. Народ би рекао : „Куд ће крушка но под крушку“! Уколико „Јамар“ буде идаље инсистирао овајвићемо понаособ свако непочинство које су његови „Јамари“ починили у божићне дане 1941/2.

    1. Па ја и не кријем идентитет. Ја теби не спорим право на мишљење, такође ти не спорим право да га јавно износиш. Нико ти не брани да ме нађеш, а волио бих. Само немој по мраку и у групи са леђа, или за трпезом пред породицом као што приличи „Јамарима“. Када вријеђаш жртве црвених зликоваца, који су побили ђецу на Крнову (међу којима је био и мој ујак од 16 година и који није био из Васојевића већ из Бјелопавлића као и већина те дјеце) мораћеш да се носиш са суровом истином о својим братственицима због којих вас и зову „Јамарима“! Понављам ти још једном, само напријед па ћемо да видимо ко ће мајчину сису да прегризе. А што се тиче руских интереса у Црној Гори, ако их ти и такви као ти браните ја сам онда против и Руса и Русије. Али знам да то није тако. Не ослања се велика Русија на тебе и такве као ти. Од Бога ти здравље желим и само напијед. А ако желиш даљу полемику, побројаћу ти именом и презименом сваку жртву коју сте по Дробњаку и Ускоцима побили на правди Бога у божићне дане 1941/42.г.

     1. Јесте се више испричали? Истина је само Бог, вас двојица се само гађате релативним стварима. Ајте мало одморите. Не могу више да гледам свађе. 😀

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *