субота, септембар 23, 2017
Насловна > НОВОСТИ > Седам ствари које нисте знали о седам ствари које нисте знали

Седам ствари које нисте знали о седам ствари које нисте знали

1. Седам ствари које нисте знали је подврста новинског чланка из области такозваног диазепам-новинарства. Овакви текстови на читаоца делују опуштајуће, умирујуће и умртвљујуће, омогућујући му да замишљен над седам ствари које није знао потпуно заборави на седам стотина 77 ствари које би свакодневно морао да сазна, а које сазнати не сме, како би новине које пишу о седам ствари које нисте знали могле и даље неометано да излазе.

2. За разлику од чувене седморице мудраца, којих је, када се узму у обзир све интерпретације, кроз историју било између двадесет и четрдесет, седам ствари које нисте знали на дневном нивоу има барем педесетак. Уколико узмемо у обзир, рецимо, да свакога дана можете сазнати по седам ствари које нисте знали о рупама у Млечном путу, Седам ствари које нисте знали о лековитом корену амазонске бундеве, Седам ствари које нисте знали о афродизијачким својствима Моцартове музике, Седам ствари које нисте знали о каријесу из младости на доњој шестици у вилици Драгице Николић, Седам ствари које нисте знали о издржљивости конца од ког су саздане гаће Вељка Ражнатовића, Седам ствари које нисте знали о историји непријатељства између Зоране Михајловић и Пепа прасета и, на пример, Седам ствари које нисте знали о фотографији на којој се Александар Вучић смеје а никоме зло не мисли, то вам је, дакле, седам пута Седам ствари које нисте знали, што је укупно 49 таквих ствари свакога дана. Уколико сте такозвани просечан читалац дневних новина у Србији, онда вам, сасвим вероватно, и ова последња рачуница од седам пута по седам спада у једну од седам ствари које нисте знали.

3. Седам ствари које нисте знали у својој суштини садрже и један, може се рећи, антрополошко-освешћујући моменат, будући да, пре но што сте тог дана сазнали за седам ствари које нисте знали, заправо нисте ни имали појма да тих седам ствари не знате. На овакав начин аутори текстова о седам ствари које нисте знали копкају знатижељу критички настројеног читаоца и производе езотерично чуђење у свету, популарно као филозофија, доконашење, мудријашење и томе слично, а захваљујући чему човечанство из минута у минут себи одгонетава нових Седам ствари за које до тада није знало, те, у складу с тим, учи да себи и другима поставља зајебана и такорећи субверзивна питања. Коме би, рецимо, пало на памет да се запита колико чварака без ‘леба може да из’еде, без да је у новинама читао о Мирсаду који их је на Чваркијади у Приједору слистио кило и кусур?

4. Иако је у Агенцији за привредне регистре тешко доћи до конкретних података, а да се неко не у’вати за фалсификовану личну карту и опет вас направи будалама, револуционарно ауторство над Седам ствари које нисте знали незванично се приписује онима којима свакога јутра, на језику кога никада нисте стигли да научите, псујете 7 мајки, а онда одлазите у њихове фабрике и хотеле у којима диринчи десет сати дневно и чекате да вас за Нову годину огреје јулска плата, од које ћете купити новине, те тако сазнати све што сте још у преднаталном периоду желели да знате о седам ствари које нисте знали.

5. Седам ствари које нисте знали у готово свим овдашњим новинама пишу углавном најумнији и најобразованији људи своје епохе, какви српски новинари у највећем броју случајева и јесу, а који, под менторством својих исто тако умних уредника, преко седам ствари које нисте знали заправо алудирају на магијско значење број седам: седам брда Париза, седам кругова Дантеовог пакла, седам чланица Групе Г8, седам прстију Халкидикија, седам милиона година стару српску цивилизацију, седам разреда Томислава Николића. (Ово последње ми искаче из контекста, али сам морао да кажем, како бих престао да се гризем за језик)

6. За неких две или три стотине година, неки будући људи, којима ће до вас бити колико и до ланскога снега у предграђима Бејрута, у једном од текстова са насловом „Седам ствари које нисте знали“ можда ће моћи да сазнају зашто је ваш данашњи живот отишао у курац. Наравно, вас то тада ни најмање неће тангирати. А не тангира вас, додуше, ни сад.

7. На идеју да размишља о седам ствари које нисте знали о седам ствари које нисте знали аутор овог будибогснаматекста дошао је из себи непознатих разлога, што је сасвим сигурно још једна од седам ствари које нисте знали, а под број седам је наведена услед недостатка инспирације , те журбе произведене необоривом чињеницом да је већ подне, а да он, то јест поменути аутор, још увек није орибао патос, иако је себи обећао да ће то урадити, те да ће му и овај дан, како ствари стоје, сасвим анониман отићи у неповрат и да никада, авај, неће заинтригирати машту списатеља високотиражних текстова о седам ствари које нисте знали.

image
https://nematihpara.wordpress.com/2014/12/16/sedam-stvari-koje-niste-znali-o-sedam-stvari-koje-niste-znali/

One thought on “Седам ствари које нисте знали о седам ствари које нисте знали

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *