понедељак, септембар 25, 2017
Насловна > НОВОСТИ > Родитељи повукли ђаке-прваке са наставе због насиља у београдској Основној школи „Ослободиоци Београда“ !

Родитељи повукли ђаке-прваке са наставе због насиља у београдској Основној школи „Ослободиоци Београда“ !

Родитељи ученика одељења 1-3 Основне школе „Ослободиоци Београда“ (Прерадовићева бр.2) повукли су своју децу са наставе у петак 6.маја и понедељак 9.маја 2016. године како би неко од надлежних институција коначно дошао да испита зашто њихова деца, ђаци прваци, целу школску годину трпе језиво насиље!
Родитељи вапе за помоћ, како се не би десило да имамо трагичне последице као што се десило са дечаком Алексом Јанковићем о чему је цела Србија била потресена слушајући шта је дете трпело у школи пре него што је подигло руку на себе.

„Свако наше дете у одељењу 1-3 потенцијално може бити `Алекса`, јер се може догодити фатална повреда и онда џаба нам разговори и извињавања и испитивања ко је крив и зашто институције Министарства просвете не реагују на овакву нечувену ствар у сред Београда“, кажу родитељи ђака овог одељења.

Ученик тог одељења од краја септембра 2015. године када је дошао у ово одељење нанео је телесне повреде половини деце у овом одељењу – шутнуо је ногом у главу девојчицу на школском степеништу од чега је она ударила главом у зид, песницом ударио дечака у стомак, гађао оловкама, маркерима, перницом и књигама децу на настави, ударио једно дете великом граном по лицу и глави на великом одмору, узео пехар из ормарића у учионици и њиме ударио једно дете.

„Ово су само примери инцидената које наша деца проживљавају од септембра до маја у овој школи“, кажу родитељи.

osnovna-skola-oslobodioci-beograda
Основна Школа „Ослободиоци Београда“

„Обраћали смо се свима, буквално свима надлежнима – од Министра просвете, преко републичке просветне инспекције , па све до Школске управе Београда“ , кажу родитељи којима је прекипело и који страхују за своју децу, „мислимо да због кумовско-колегијалних веза на свим тим местима нико од ових институција на наше званичне молбе које смо упућивали 28.марта и 25.априла 2016.године није реаговао.

Добили смо само један званичан допис из Министарства Просвете и то тек 6.маја у коме пише да ће се овај случај предати надлежним институцијама на нивоу Града. Колико још да чекамо?

У овој школи су се током ове школске године и у другим одељењима дешавали случајеви страшног насиља који су заташкани, и изгледа нам да за децу никога није брига“.

Родитељи позивају медије да дођу и испитају овај случај, како не би њихова деца осванула у „Црној хроници“ .

Посебно моле Тању Војтеховски која неустрашиво води емисије о вршњачком насиљу и насиљу у школи и тако подстиче релевантне институције наше државе да раде свој примарни посао – брину о безбедности наше деце, али и сваког новинара заинтересованог за ову озбиљну тему.

Изгледа да је главни узрок насиља у школи „Ослободиоци Београда“, не у самом ученику, већ у томе што одрасле особе законом дужне да брину о безбедности деце  у школи – брину само о својим фотељама. Зар нам није један Алекса био довољна опомена?  – питају се родитељи.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *