недеља, август 20, 2017
Насловна > НОВОСТИ > Расветљено убиство новинара Милана Пантића

Расветљено убиство новинара Милана Пантића

Шеснаест година од убиства дописника Вечерњих новости из Јагодине Милана Пантића, полицијска истрага је најзад окончана, а имена осумњичених налогодаваца и извршилаца који су „са територије Београда и Јагодине“ достављена су тужиоцу, наводи за Цензоловку председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић.

Расветљено убиство новинара Милана Пантића
Матић наводи да је истрага показала да су прикупљени докази за наручиоце, да су расветљени њихови мотиви, те да је Пантић убијен управо због свог новинарског рада и истраживачких текстова о корупцији и криминалу у Јагодини и том делу Србије.

Детаљан извештај, каже Матић за Цензоловку, полиција је пре десетак дана доставила надлежном тужиоцу у Јагодини, од кога се сада очекује да „у најскорије време донесе одговарајуће одлуке и предузме радње у складу са законским овлашћењима“.

Другим речима, да евентуално покрене тужилачку истрагу.

„Пантићева ликвидација има директно везе са његовим новинарским радом 1999, 2000, све до 11. јуна 2001. године. Убиство је повезано са његовим професионалним ангажманом, избором тема, истраживачким новинарством којим се бавио у свом родном граду. На почетку рада Комисије по први пут су прикупљени и систематизовани сви текстови Милана Пантића и анализирани како би се дефинисали могући мотиви и трагови. Анализа његовог рада помогла је да се јасније дефинишу мотиви. Он је свакако оставио веома убедљив професионални траг и када је реч о борби против корупције“, наводи Матић.

Он каже да је за чланове Комисије ово посебно значајан случај јер је реч о „суровој ликвидацији сведочења о корупцији у времену када је на власти била демократски изабрана продемократска влада“.

Како је текла полицијска истрага у тиму који је предводио некадашњи начелник Управе криминалистичке полиције Драган Кецман, можете прочитати сутра у интервјуу Верана Матића за Цензоловку.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) поздравило је најаву да ће осумњичени налогодавци и извршиоци убиства бити предати тужилаштву, и оценило да расветљавање оваквих злочина „очигледно зависи од политичке воље“.

У саопштењу се наводи да надлежни органи уз подизање оптужнице јавности дугују и објашњење због чега је истрази требало толико много времена – 16 година, да се открије налогодавац и убица Пантића.

„НУНС сматра да безбедност новинара, као и других грађана, мора бити системски уређена и гарантована, и да не сме зависити од било какве политике“, наводи се у саопштењу.

Новинар Милан Пантић је убијен 11. јуна 2001. године испред своје зграде у Јагодини, ударцем тупим предметом у главу.

Ново име у истрази убиства Милана Пантића

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *