недеља, август 20, 2017
Насловна > НОВОСТИ > Принцип живота у „стаду“

Принцип живота у „стаду“

Експеримент од пре 48 година ( Г . Р . Стефенсон ) одличан је повод за размишљање сваког пута када осетите да вас је “ увукла “ већина , када ни сами себи не можете да објасните поједине поступке , када препознате манипулацију , страх од потеза који су другачији .

Укратко о експерименту :

У кавез са пет мајмуна постављене су мердевине и банана на врху . Један од мајмуна се осмели и крене мердевинама до банане . Док се пењао , експериментатори су осталу четворицу полили леденом водом . Касније , и други из групе је кренуо мердевинама ка банани . Није ни стигао , а остали су опет били поливени леденом водом .

Након овог “ леденог “ искуства , који би год мајмун покушао да приђе мердевинама , пребили би га остали . Дакле , никоме ни на памет није падало да дође до банане .

Затим су експериментатори заменили једног од мајмуна . У кавез је ушао “ странац “ и прво што је урадио кренуо је ка мердевинама и банани . Није наравно успео , пошто је добио батине .

Убрзо су заменили и другог сталног члана . Новајлија је такође лоше прошао у намери да се попне уз мердевине . У његовом кажњавању учествовао је и онај први замењени мајмун .

Експериментатори су заменили и трећег мајмуна ( којег су у кавезу затекли само двојица из старе гарде поливене хладном водом и двојица нових ) . Без обзира , сва четворица су га пребила у покушају да дође до банане .

Замењени су четврти па пети мајмун из прве поставе и слика се понављала – новајлије су добијале батине од осталих на сам искорак на мердевине . Шта је остало на крају ? Пет мајмуна од којих ниједан мајмун нема искуство поливања леденом водом и повезаности таквог непријатног искуства са пењањем уз мердевине на путу до банане . Остало је и правило да се пребија сваки цимер који покуша да се попне . Ниједан нема појма зашто постоји “ ритуал “ батињања , али учествује у томе као да зна ( и наравно , ни на памет му не пада да дође до банане ) .

Шта би мајмуни одговорили на питање : “ Зашто учествујете у батинама сваког ко се попне на мердевине “ ? Вероватно “ Немам појма , тако се то овде ради “ .

Колико пута сте чули сугестије да не смете нешто да урадите , уз објашњење да је то правило ( чије се порекло не зна ) , да је тако лакше и не треба се мешати . Уосталом , тако јесте најлакше . Имитирате друге , не мислите много и група вас прихвата као пуноправног члана који не штрчи . ( Додуше , и батине из експеримента су болне , па су ретки који их трпе зарад “ једне банане “ )

Колики је ваш страх од критика , осуда , одбијања , неприхватања , било каквих санкција и “ батина “ ? Колико само дневно ситуација препознајете , које се одвијају по принципима из овог експеримента ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *