понедељак, септембар 25, 2017
Насловна > НОВОСТИ > Одговор Балашевићу из Хрватске

Одговор Балашевићу из Хрватске

Деведесетих година су два олоша убила мајку са ђететом током пљачке. Мајци су пуцали у трбух јер су знали да ће тако дуже умирати. Свој су злочин препричали у препуном кафићу, али нико од присутних није позвао полицију, можда зато што нису могли повјеровати својим ушима. Ових дана је један олош у препуној Београдској Арени испричао нешто одвратно, али нико од 20 000 присутних није упутио чак ни звиждук. Да ли се опет радило о томе да публика није вјеровала својим ушима?

Србофобне изјаве и аутошовинистички испади најгорих међу Србима нису никаква новост. Што не значи да не требамо на њих реагирати. Након што је недавно вријеђао и клеветао Бања Луку, Балашевић се у свом новом испаду обрушио ни више ни мање на Београд. Град који га је гостио онда кад га нико други није хтио угостити. Захвалио му се ријечима да је Београд град који псима реже шапе, убија Француза због шала противничког тима, а као симболе Београда прогласио је Змаја од Шипова и Тијану Ајфон.

Колико нискости у тој изјави?! Управо је Београд град који не убија псе луталице као сви други градови Европе, него Београђани поред својих зграда граде кућице за њих. Једна од ствари која ми је међу првима упала у очи кад сам дошао у Београд, била је баш тај топао однос Срба и Београђана према тим јадним животињама. Често се може виђети сцена како стари чича у шетњи, или млада ђевојка прије посла хране псе луталице. Београд не да није град који мучи псе, него је отворен за свих, па и за такво псето као што је Балашевић.

Не постоји град и земља у којој нема навијачких нереда. У једном таквом нереду страдао је несретни Француз који према изјавама неких свједок и није гурнут, него је у гужви сам скочио. Како било, колико покварен ум мора бити, да некакав навијачки инцидент у којем је суђеловало неколико припадника криминогене субкултуре везује за цијели град и 2 милиона његових становника? У Сплиту су навијачи Хајдука палили инвалида, а касније то и опјевали. Да ли ће Блашевић приликом свог гостовања у Сплиту рећи да је то град који пали инвалиде?! У Београду се дневно налази на хиљаде странаца који одлазе одушевљени гостопримљивошћу Београђана и Срба, али Балашевић је изабрао један једини изолирани навијачки инцидент да би пљунуо на све Београђане, а тиме и на Србију.

Људска злоба не познаје границе. Наводити неке смјешне ликове из ријалитија за симболе града који је дао толике умове, геније, звијезде и величине показује сву одвратност ауто-шовинистичког, србофобног менталног склопа. Ријалитији постоје у цијелом свијету, дошли су са запада којем се Балашевић и њему слични толико диве. У чему је проблем што постоје Змај и Тијана Ајфон? Свако друштво, па тако и српско има своје хероје, има своје узоре и вертикале, има своје миљенике, фрикове попут то двоје, а и издајнике као што је Балашевић.

О бијелини Београда писао је нобеловац Иво Андрић. Један од највећих хрватских пјесника, Антун Густав Матош са жаљењем је констатирао како се након велеградова – Париза, Беча и Београда мора вратити у провинцијски Загреб. Трагично преминули сплитски пјесник Владимир Черина пјевао је о Београду као граду хероју са срцем и душом. Град на најљепшем мјесту на свијету, настао на ушћу Саве гђе „Дунав љуби небо“, са најљепшим женама, најбољом храном, најлуђом забавом и најотвренијим људима. Све је то Београд, све је то Србија – вјечни град, вјечно млад. Град који хране псе, чак и кад га уједу.

9 thoughts on “Одговор Балашевићу из Хрватске

  1. Reakcije na Balaševićeve opaske su zaista reakcije ljudi koji ništa ne kapiraju. Nisam neki ljubitelj dotičnog, ali zašto ne bi shvatili kao njegov apel na buđenje pominjanje zlostavljanja životinja, ubistva francuskog navijača i degenerika? Bukvalno svaku izjavu nekog čoveka možete shvatiti na pozitivan i negativan način. Ja sam ovo Balaševićevo shvatio kao prozivku jer ne dižemo glas protiv terora primitivaca.

  2. Taj nazovi umetnik je obican I los recitator,a kao covek obicno nistavilo.Jedino su od njega veca nistavila oni koji su dosli I platili da cuju ovu bitangu.Da se ovako ponasa I govori protiv svoje zemlje u velikoj Rusiji nebi prodao jednu kartu za svoj concert,ali kao sto je poznato srbi su budale.

    1. Колико одвратан текст и колико отргнућа од контекста, претужно! Што се Балашевићевих мрзитеља тиче, ништа ново…проћи ће и 100 година а ви нећете моћи да схватите његову поезију, да сагледате његове поруке… његову урођену толеранцију и пацифизам. За то ипак треба мало више емотивне интелигенције, мало мање гајене агресије у себи. Поздрав.

      1. autor teksta pise kako su pre 50 godina veliki pisci hvalili i velicali Beograd, a Balasevic je to upravo i rekao recenicom da Beograd nije onaj koji poznaje i da je pao u ruke losih momaka.Tako da svi argumenti koji autor inosi su zlonamerni, plitki i sa ciljem kaljanja nekoga cija je umetnicka velicina nesporna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *