уторак, август 22, 2017
Насловна > НОВОСТИ > Ново име у истрази убиства Милана Пантића

Ново име у истрази убиства Милана Пантића

Подсећањe:.

Милан Пантић је био дописник Вечерњих новости из Поморавља. Извештавао је о криминалним аферама и корпоративној корупцији.Убијен је 2001. године у својој 47. години, на улазу своје зграде у улици Бранка Радичевића у Јагодини.

Његово убиство је, између осталих, одмах осудио и генерални директор УНЕСKО-а Кoширо Матсура (Koïchiro Matsuura).

У његову част, компанија Новости додељује награду за новинарску храброст „Милан Пантић“. 2010. године је у Јагодини отворен Трг Милана Пантића.

Као могући учесник у егзекуцији, према незваничним информацијама, означен је Драган Тешић, припадник добровољачке гарде Жељка Ражнатовића Аркана

 Драган Тешић, припадник некадашње Добровољачке гарде Жељка Ражнатовића Аркана, ново је име које се помиње у истрази убиства Милана Пантића, дописника „Вечерњих новости” из Јагодине, сазнаје „Политика”. На његову умешаност у убиство јагодинског новинара указао је Станко Којић Геза (46), приликом саслушања у затвору у Фочи, где издржава вишедеценијску затворску казну због ликвидације бошњачких цивила у јулу 1995. године у Сребреници. И за самог Којића постоје извесне индиције да је умешан у Пантићево убиство.

 Председник Комисије за истраживање убиства новинара у Србији Веран Матић, рекао је за „Политику” да је Којић изјаву у фочанском затвору дао у присуству представника српског и босанског тужилаштва.

 – Виши тужилац Јагодине, који ради на случају убиства Милана Пантића, овлашћење за саслушање Којића пренео је на групу својих колега, који су отпутовали у Сарајево и уз присуство тужилаца Босне и Херцеговине га саслушали. Разговори су обављени у два наврата, а урађено је и полиграфско вештачење Којићевог исказа. Полиграфску проверу радио је вештак из Босне јер српском то није дозвољено по закону. Резултати вештачења биће нам послати наредних дана. Будући да не смем да износим детаље Којићевог исказа, казаћу само да ће се у наредном периоду радити на њиховој провери – казао је Матић.

 Према незваничним информацијама, из Којићевог исказа могло је да се закључи да је он информације о убиству Милана Пантића имао непосредно пошто је оно извршено.

 Којић, који се пре рата презивао Савановић је, према истим информацијама, навео још нека имена могућих учесника у убиству Пантића што би требало да буде добар пут у откривању убица.

 „Политикин” извор близак истрази убиства Милана Пантића открива да истражни органи који раде на расветљавању овог случаја проверавају и умешаност Зорана Обреновића, званог Маљић, у овај злочин јер је неколико сведока, који су до сада саслушани, поменуло његово име. За Драгана Тешића се незванично сматра да је у бекству, и да под другим идентитетом живи у Немачкој.

 На умешаност Станка Којића, Драгана Тешића и Зорана Обреновића прошле године, полицији је указао Југослав Петрушић, некадашњи припадник групе „Паук” чији су чланови били осумњичени за шпијунажу.

 Он је 26. фебруара 2013. године, у својству грађанина, на лични захтев дао изјаву припадници Управе криминалистичке полиције. Изношењу Петрушићевих сазнања у вези са убиством јагодинског новинара, присуствовали су и адвокат Милорад Константиновић, стручњак за рачунарску технологију Бранка Ђуковић и пензионер МУП-а, Петрушићев сарадник, Милан Гламочанин.

 – Драган Тешић се хвалио да је са Станком Савановићем 8. или 9. јуна 2001. године из Смедерева кренуо у Параћин да се види са човеком који ће им издати задатак да некога пребију. Нису имали таблице на аутомобилу, па их је саобраћајна полиција зауставила. После сат времена и ургенције неких људи, дозвољено им је да наставе даље. Одатле су отишли у Параћин да се виде са човеком од кога је требало да добију информације шта да раде. Пошто нису завршили посао, вратили су се у Смедерево, у стан у центру града у којем су биле смештене проститутке. Ту су остали до један или два часа изјутра када су их позвали и рекли им да поново хитно морају на састанак на аутопут, према Јагодини. Око пет-шест сати ујутру били су у Јагодини на лицу места – испричао је Петрушић пред инспекторима.

 У наставку исказа, Петрушић је казао да је Тешића и Савановића „треће лице” довезло до места где живи Пантић, а да је из Тешићеве приче сазнао да је Савановић том приликом код себе имао дршку крампа која је била исечена на пола са заобљењем на крају”.

 Он је инспекторима рекао и да је више пута позвао Тешића да оду заједно у полицију и предоче доказе о убиству Пантића и да му је он обећао да ће то урадити. Петрушић је казао и да је „тајни код за убиство Пантића био „Јагодина П” што се односило на јагодинско пиво.

 – Такав назив носила је и мера Девете управе Службе државне безбедности која је прислушкивала Милана Пантића – посведочио је члан групе „Паук”.

Коментар: Можемо се једино питати, како да окарактеришемо убиства (из ког разлога су учињена), неколико новинара у Србији, а која нису расветљена. Потребно је мислити и о томе –  зашто,  јер је то питање побољшања, па и опстанка једног друштва – борба за праведност!

Извор: Политика

Преузето са Портала Поморавља

Коментар: Биљана Миленковић

Извор за подсећање: Википедија

Прочитајте још и:

Убијен Милан Пантић, дописник „Вечерњих новости“

Бизнисмен из Јагодине, осумњичен за убиство новинара Пантића

Хронологија догађаја у вези убиства Милана Пантића

2 thoughts on “Ново име у истрази убиства Милана Пантића

  1. bitan je narucilac ubistva a ja licno mislim da je neko ko ima dosta para i ko se tada poceo da bavi poslovima gde se puno zaradjuje a nista ne radi ,ovaj je to provalio i mozda hteo da objavi ,,,,a obzirom da su u to vreme pocele demokratske pljacke celog drustva od 5. oktobra pa do sada,ne mislim samo na demokratsku sranku,svi su brate krali koji su se nasli u poziciji,a neki su pametno profitirali na zakonit a ne zakonit nacin odnosno,monopolisticki ,,a kako se lopovi slazu bez obzira na naciju ili partiju to traje i do danas,,recimo neko drzi monopol na plemenite metale ,shodno ti mozes da radis ali meni placas 5 procenta od posla,tako je i sada,a ovaj novinar se drynuo da se interesuje sta neko radi i mnogo zaradjuje a nema ni skole ni zanata a nema ni alata, ovaj je odcutao organizovao nekoga sa kim je mozda ratovao ili povezan poznanstvima iz biblioteka , i kraj price coveka ubise ,tako misli serlok holms pitao sam ga pre neki dan,,,,,,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *