недеља, август 20, 2017
Насловна > НОВОСТИ > Никола Јовић | БАЛКАНСКИ КУРДИ

Никола Јовић | БАЛКАНСКИ КУРДИ

image
Никола Јовић

Курди су етничка група која представља староседелачки народ регије која се назива Курдистан, а која се састоји од међусобно суседних области Ирана, Ирака, Сирије и Турске. Курдске заједнице се такође могу пронаћи у Либану, Јерменији, Азербејџану, а у последњим деценијама постоје и у многим европским државама и САД.

image

Политички центар Курда је аутономни регион Јужни Курдистан у Ираку, у којем уживају потпуну самоуправу, док се у Турској и Сирији оружаним средствима боре за своју аутономију. Курди у Ирану нису толико непријатељски настројени према тамошњим властима, с обзиром на етничку сродност са Персијанцима, а једна од провинција Ирана се назива Курдистан, иако она нема већу аутономију од других иранских провинција, а обухвата само део територија Ирана настањених Курдима.

image
Има их, дакле, 30-35 милиона, немају своју државу а живе распоређени у 4 државе, Ираку, Сирији, Ирану и Турској. Током историје су остали познати као храбар, ратнички, слободарски народ који је за исту ту слободу неретко крварио а, још чешће, без ње остајао. У летописима се најчешће помињу управо код буна и устанака, као њихов неизоставни део.

image

Данас су, као и пре, оруђе у рукама великих локалних сила, инструментализовани да се боре у ратовима које нису хтели, који су им наметнути, изнова гледајући у њима могућност освајања своје слободе и стварања своје државе са, до сада , неоствареним коначним циљем. У тим калкулацијама и интересима великих, највише, као и увек, страдају „мали“ , тј. они који су директно и први на удару.

image

Курди се данас боре против Исламске Државе, против Турске која непрестано гађа њихове положаје, САД су хладнокрвни према њима, у овом сукобу нису ничији а опет су свачији, рекло би се, средство за борбу против „глобалног тероризма“ , нико их не жели а сви их својатају.

image

Зашто је све ово битно? Зашто све ово пишем?

Познајем још један народ, веома сличан Курдима, много близак њима а још ближи свима нама. Био је пре много више ближи и њима и нама, али о том по том.

Знам за један народ, не обитава на пустињским пределима Блиског Истока већ на брдовитом Балкану.

image

Вековима се борио за слободу, независност, државу и државотворност, бранио своја огњишта, гледао у леђа свим освајачима и агресорима, испраћао кући све окупаторе и опет изнова подизао из праха и пепела своју земљу.

image

Исто су га „велики“ користили на овим просторима за своја ситна геополитичка поткусуривања, ратове у којима је њима био циљ да поврате старе или освоје нове изворе ресурса, а њему да поврати или ослободи неки нови или стари део своје родне груде. Био је граничар Аустро-Угарима, јањичар Турцима, ускок Млецима и пркос свим душманима. Период његовог „смутног времена“ бездржавља је период буна, сеоба, устанака, ратова, хајдуковања и ускоковања, кроз ватру, огањ, крв и челик зидали су сан слободари о слободној земљи који се после и обистинио. Слободу је увек освајао, никад добијао, ретко али катаклизмично губио. Али је увек устајао , јачи и мудрији, враћао се на бојно поље и са њега износио барјак победе, славе и слободе.

image
Поред бројних еминентних сличности између Блискоисточних и Балканских Курда, најбитнија разлика ипак „боде“ очи .
Курди са простора Ирака, Ирана, Сирије и Турске су свесни да немају државу и боре се за њу сваки дан, било мачем било пером.Свесни су да су, на овај или онај начин, окупирани и боре се против те окупације, овим или оним средствима.

image

Балкански Курди са простора бивше СФРЈ нису свесни да немају државу и не боре се да је поново створе. Нису свесни да су окупирани и готово никако се не боре да туђински јарам поново скину.

image
Свечани дочек НАТО окупатора.

Срећа је уз храбре, уз смеле, уз јуначне. Који ће Курди пре дочекати да добију своју државност и слободу, Блискоисточни или Балкански? Време ће показати.

image

One thought on “Никола Јовић | БАЛКАНСКИ КУРДИ

  1. Evo ti odgovora,dobice je oni Kurdi koji budu verovali i molili se Bogu Svetoj Trojici,mi je necemo dobiti dok ovo gore ne ispunimo,jer nam se nece dati a ovim pravim kurdima sa bliskog istoka oni se bore krvlju i samo krvlju i mogu dobiti to sto zele jer nisu pravoslavni,mi smo Boziji narod i dzaba nam i krv ako se ne vratimo Bogu,pravog lidera,predsednika cemo dobiti kad se vratimo Bogu,a koliko vidim necemo skoro,srbi se vecinski nekaju i nevracaju Bogu mozda se to promeni za nekih 10 godina,mada ja ocekujem da ce to biti najkasnije za nekih 20 godina,moramo mukom kad shvatimo da silom nemozemo nego samo sa Bogom a samo treba da pozovemo Boga u pomoc i on ce nam poslati sve,ko to jos sem pravoslavnih ima na svetu,i zar je to toliko tesko pomoliti se Bogu i potruditi se bar malo a nama je i to tesko,sta se onda zalimo kad necemo da se obratimo Bogu za pomoc?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *