петак, август 18, 2017
Насловна > НОВОСТИ > Још више ће нас намрзнути (ура!)

Још више ће нас намрзнути (ура!)

Реакција на отказивање Јужног тока била је чудо за памћење и зато је ту чињеницу потребно, подробније објаснити – а како би се схватило шта се одиграло, прво је неопходно вратити се начинима, на који су се руско-­европски односи одвијали деведесетих година, прошлог века. Кратко речено, у том периоду се претпостављало, да ће Европи Русија постати велики снабдевач енергијом и сировинама.

Повећање улоге руског гаса у европској енергетској „корпи“ омогућило је Европи, да иде ка смањивању улоге сопствене индустрије угља, да смањи емитовање угљеника у атмосферу и да свима држи лекције да и они треба да чине исто. Међутим, Европљани нису предвиђали да ће их Русија само снабдевати енергентима, него су увек претпостављали да ће ту енергију за њих из Русије извлачити западне енергетске компаније. То је, уосталом, и био уобичајен начин у највећем делу света у развоју. ЕУ то зове „енергетска безбедност“ …

Шта се догађало у стварности до данас, како је текао приватизациони тренд у Русији од Путиновог ступања на власт и о значају отказивања Јужног тока, као и о још неким важним темама из 2014. године, читајте у Часопису за друштвено-политичка питања: „АРГУМЕНТИ“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *