уторак, август 22, 2017
Насловна > НОВОСТИ > Хоћемо ли рушити јаблане и градити зграде на травњацима?

Хоћемо ли рушити јаблане и градити зграде на травњацима?

Да ли Детелинарци знају да ће се у улици Ђуле Молнара градити зграде? Хоћемо ли то дозволити, и да ли ћемо покушати да сачувамо зелене површине и дрвеће, које деценијама краси окружење последње станице тројке? Детелинара је већ изгубила свој парк, на коме је прво никла школа, а потом и црква. Идеолошки апарати државе ничу као гљиве после кише и пружају се уз предузетнички нагон све дубље у ткиво природног и социјалног окружења становника овог града. Ствар није нимало социолошки забавна, јер реч је о стварним потребама станара овог кварта, који ће, поред предвиђене ламеле која треба да буде саграђена на месту срушене, услед оштећења изазваних бомбардовањем 1999, добити нешто што ни један град по мери својих грађана не би смео да допусти. Ако је ту ламелу и потребно изградити, ми имамо искуство каква је већ на месту старе саграђена. Она нити одговара урбанистичким критеријумима, нити је архитектонски прилагођена старим преосталим деловима зграда у улици Ђуле Молнара.

ppp

Ако се и сложимо да нам је потребна ламела зграде на месту на којем је већ постојала, да ли треба да прихватимо изградњу нових, упола мањих, на травњаку на челу старих ламела? Патрљци од зграда биће саграђени како би се на овом градском земљишту градили “јефтини станови”. Ми сумњамо да ће таквим становима бити задовољни станари улице Ђуле Молнара, како они који већ живе у зградама којима недостаје простора за паркирање аутомобила, тако и они који ће се доселити у овај, ионако скучен и запуштен крај.

Scan-140624-0001-723x1024

Можемо ли дакле спречити ову кампању политичара и симулацију бриге за јавну и општу ствар? Ми мислимо да до градње не долази само услед рецесије и кризе која је погодила и грађевински сектор, који иначе обилује становима којима је данас тешко наћи купце. Град је пун непродатих станова и мислимо да се другачијом политиком и расподелом ствар далеко хуманије и одговорније може решавати. Спектакл који политичари праве служи искључиво њиховој промоцији и познато нам је да њихов рад одавно не одговара потребама друштва.

Извор: detelinara.org

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *