недеља, август 20, 2017
Насловна > НОВОСТИ > ХАЈКА НА ЕКОЛОГИЈУ У ОПШТИНИ БАЧКА ТОПОЛА

ХАЈКА НА ЕКОЛОГИЈУ У ОПШТИНИ БАЧКА ТОПОЛА

ХАЈКА НА ЕКОЛОГИЈУ У ОПШТИНИ БАЧКА ТОПОЛА

НИЈЕ ЛАКО БИТИ ЂУРА

КО ЈЕ ОДГОВОРАН ЗА УГЛЕД ЗАГАЂИВАЧА?

imageЂура Ваврош, председник Еколошког удружења ХРАСТ из Криваје (Општина Бачка Топола), добитник Зеленог листа за 2013. годину, најпрестижнијег еколошког признања у Р. Србији, окривљен је да је починио кривично дело нарушавања пословног угледа и кредитне способности привредног друштва ЗА ПРОИЗВОДЊУ, ТРГОВИНУ И УСЛУГЕ КРИВАЈА ДОО.

Ваврош је оптужен,  из Члана 239 став 1 Кривичног закона, због наводног изношења неистинитих података и неистинитог пословања приватног тужиоца, а у вези са наводним узурпирањем државног земљишта и нанете штете том привредном друштву.

Тужилац се позива на емисију „Е то је Ђура посадио“, из документарног тв серијала „Зелена патрола на делу“, на део интервјуа који почиње у 13 с 11 мин емисије. Линк према емисији:

На питање о чему се ради, Ваврош одговара:

-Чињеница је да су грађани МЗ Криваја посадили ветрозаштитни појас, за који смо добили дозволу од СО Бачка Топола. За овај ветрозаштитни појас сами смо однеговали саднице и организовали сађење. Истина је да је тај ветрозаштитни појас уништен, што смо пријавили полицији. У међувремену нико није одговарао за то. Познато је да је Пилакова долина у поступку заштите и за њу важе сви закони као да је заштићено природно добро. Мене сада оптужују да сам нарушио углед компаније, која је од СО Бачка Топола добила старатељство над Пилаковом долином, и неадекватно се старала у претходном периоду. Видео записи и фотографије начињене у овој долини, доказни материјал у судском спору, сведоче о томе да је са велике површине ове долине уклоњен површински слој, а потом и запаљена значајна површина ове долине. Такође, ни за ово кривично дело нико није одговарао.

Ђуро Ваврош је „крив“ зато што је алармирао јавност у случају изоравања садница у неколико наврата, у случају уништавања Пилакове долине, помора рибе у акумулационом језеру Стара Моравица. „Крив“ је зато што већ годинама покушава да засади ветрозаштитни појас око Криваје.

image

-Неко сме да уништава животну средину и здравље људи, а ми не смемо да кажемо да је изоран ветрозаштитни појас који смо посадили, да нам је загађено земљиште, вода и ваздух. Тај ветрозаштитни појас је неколико пута преоран. До сада нико није одговарао иако смо све пријавили полицији. – Каже Ђура Ваврош.

Привредно друштво за производњу, трговину и услуге КРИВАЈА ДОО. Предлаже суду да за Ђуру Ваврош изрекне казну затвора у трајању од једне године.

На питање шта би он наручио загађивачима, Ваврош одговара – Углед нека чувају тако што ће се придржавати свих еколошких стандарда и правила пословања. Не могу очекивати да грађани који су жртве загађења ћуте о томе и чувају њихов углед. Занимљиво је да фирме, осим што загађују животну средину и нарушавају квалитет живота грађана својим производним активностима, својим пословањем, имају времена и средстава да туже и судски гоне грађане који су жртве њиховог загађења, али немају средстава за пречишћиваче и бригу о животној средини.

Вероватно још нисте заборавили случај еколошког активисте Драгана Печурице из Бачке Тополе, осуђеног за нарушавање угледа загађивача из Бачке Тополе. Печурица је кажњен новчаном казном у износу од 30.000 динара и под претњом је даљег судског гоњења за нарушавање угледа фирме АИК Бачка Топола, ПЈ Зибело. Он је сваког месеца организовао мирне протестне шетње на улицама Бачке Тополи, против загађења у Бачкој Тополи.

За више информација можете се обратити Ђури Ваврош, Еколошко удружење Храст

Телефон: 064.066 59 65

Тако је говорио Ђура Ваврош:

Емисија:

Пилакова долина – Требаће времена и година

Језеро Моравица – Ником ништа

image image image image image image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *