уторак, август 22, 2017
Насловна > НОВОСТИ > Драган Радовић о борби против сиве економије

Драган Радовић о борби против сиве економије

Гостовање на радију „СНАГА НАРОДА“ од 52 минута

http://youtu.be/MhHebpVIRXA

http://www.koreni.rs/spasava-li-se-bidzet-smanjenjem-penzija/ – ИЗГУБЉЕНИ ПРИХОДИ ПИО ФОНДА

http://www.makroekonomija.org/category/0-dragan-radovic/ (портал др Мирослава Здравковића)

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=11&dd=04&nav_id=919659

http://www.koreni.rs/cetiri-milijarde-evra-iznose-godisnje-utaje-poreza-u-srbiji/ – ПОСЛЕДЊЕ ИСТРАЖИВАЊЕ

http://www.pravda.rs/2015/09/07/da-li-je-nacionalni-program-za-suzbijanje-sive-ekonomije-velika-prevara/

http://www.koreni.rs/pekarska-industrija-pola-belo-pola-crno/ – 566 ХИЉАДА ТОНА БРАШНА НА ЦРНО

http://roninmagazin.com/?p=7896 – РЕФОРМА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ СРБИЈЕ – ИМЕНОВАНИ СУ КАДРОВИ КОЈИ СУ ИМАЛИ НАЈГОРУ НАПЛАТУ ПОРЕСКИХ ПРИХОДА У ПОРЕСКОЈ УПРАВИ У ПОСЛЕДЊИХ 10. г

http://www.vaseljenska.com/ekonomija/iznosenje-novca-iz-zemlje-najveci-uzrok-nelikvidnosti-srpske-privrede/

http://www.vaseljenska.com/misljenja/porez-na-imovinu-perfidna-pljacka-gradjana-i-privrednika/

УТАЈЕ ПО БРАНШАМА

1. АУТОБУСКИ ПРЕВОЗ ПУТНИКА
Преко 80 милиона евра износе утаје разних пореза и доприноса у аутобуском превозу путника. Највеће утаје су у нерегистровању промета и раду непријављених радника. Тако имамо фирме које имају вишеструко више аутобуса од броја возача, фирме које са више стотина возача праве промет од неколико десетина милиона динара и обрнуто, фирме са малим бројем радника које праве промет од више стотина милиона динара. Непознати је износ горива купљеног на црно те су немогуће процене додатних утаја ПДВа и акциза.
РЕШЕЊЕ: Постоји упутство како исконтролисати целу браншу за само месец дана. Узрок оваквог стања је изостанак контроле од стране саобраћајне, пореске, тржишне и инспекције рада.
2. САОБРАЋАЈ – ДОМАЋИ И ИНОСТРАНИ ТРАНСПОРТ РОБЕ
Мањи камиони и комби превоз скоро увек се обавља без регистровања промета. Разне су процене колико има транспортних возила, чак и преко 100.000. Најчешће су возачи без пријаве на рад. Пријављеним радницима најчешће увек обрачунавају плате по минималној основици. Најизраженији пример је међународни транспорт где већина возача има исплаћену зараду једва већу од минималне. Званичне плате су 500-1500 евра, односно 10 до 15% од уговорене цене туре коју возе – власници обрачунавају фиктивне дневнице за службени пут у иностранство, радник преда један обрачун са трошковима, власник прави други (фалсификат) са пуним износима девизних дневница, изврши се уплата на текући  рачун радника, власник већ има овлашћење и подигне новац. Тако се деси да на име радника буде и по 20-30.000 евра уплаћених дневница на текући рачун годишње а да радник уопште и не зна да је преко његовог рачуна вршено велико прање новца (исти систем исплате иде преко сваког возача у фирми). Тако ради већина фирми из ове бранше. Ако би нам то укинули сви би престали да радимо, кажу власници.
РЕШЕЊЕ: Ограничити исплату девизних дневница по раднику до висине исплаћене нето зараде. Појачати контроле ове бранше од стране пореских инспектора, контролу вршити по унапред утврђеном упутству.
3. ТУРИЗАМ
Агенције своје аранжмане продају у готовини, у динарима и чврстој валути, без евидентирања промета. Тако имамо фирму из Београда која има шест аутобуса, само једним аутобусом за две недеље одвезе туристе у иностранство за 100.000 евра, а годишњи приход прикаже мање од 100 хиљада евра. Ова агенција не прикаже чак и неколико милиона евра промета. Већина агенција које имају своје аутобусе имају исти систем рада, нико и никада их није контролисао. Цеолокупан кеш који добијају користе за плаћање иностраних аранжмана на руке, такође и домаће аранжмане плаћају на руке – сада дотичемо и наше хотелијере који пружају у туристичким местима наплаћују услуге у готовини и без регистровања промета.
Све додатне услуге које агенције врше туристима у иностранству су потпуно нерегистроване.
Велики туристички центри су Мека за прање новца и сиву економију.
Златибор, Врњачка Бања, Соко Бања, као и многи туристички центри су водећи у утајама новца по више основа: нерегистровање промета, неплаћање градске таксе, угоститељске и многе друге услуге се врше без издавања рачуна.
РЕШЕЊЕ: Све инспекције са републичког нивоа спустити на локални, даноноћне контроле вршити по унапред припремљеном плану и упутству о контролама за све Утајиваче.
4. УГОСТИТЕЉСТВО
Већ је познато колико не добијате рачуне у разним ресторанима, кафићима, пивницама, пицеријама. Или се добије рачун који у ствари уопште није рачун, на коме ситним словима пише: молимо сачекајте рачун. У издавању неважећих рачуна саучесници су програмери који су програмски омогућили штампање лажних рачуна, врло лако се спречи утаја избацивањем такве опције из софтвера. Познати су примери да боље сендвичаре на ћоску, као и ресторани, дневно утаје од 100 па и више стотина евра што на годишњем нивоу даје 30-100 хиљада евра утаје ПДВ-а. Примери великих сала које се издају за свадбе: често буде 200 до 500 гостију, мени кошта од 20 до 40 евра по особи, цех буде од 4000 евра до 10 или чак и 20 хиљада евра промета – а утајени ПДВ иде 1-3 или 4 хиљаде евра само за један дан у том објекту – велике сале су често сваки викенд оба дана заузете. А где су непријављени конобари, храна која кетерингом стиже из Рашке или Новог Пазара, фотографи са више хиљада фотографија по папреној цени, музичари који су обично чисти дивљаци.
300 МИЛИОНА ЕВРА ИЗНОСЕ УТАЈЕ У ТУРИЗМУ И УГОСТИТЕЉСТВУ
5. ОБЕЗБЕЂЕЊЕ И ЧИШЋЕЊЕ ОБЈЕКАТА
Невероватно да радници у тим фирмама раде на неке уговоре од 2 месеца за плате од 16-17.000 дин., Без пријаве на стаж, пријављена им је „нека“ обука – после добијају отказ. Исплата зараде врши се у готовини на руке, без евидентирања. Кажу да има фирми које имају и по 500 радника на такве уговоре, а неке најјаче и до 2000 хиљаде радника. Посредна сазнања говоре да има више десетина таквих фирми, врло лако би се идентификовале. Фирме за чишћење учествују на тендерима где у понуди рачунају плате радника са свим доприносима по цени од 25 хиљ. дин. месечно – такве фирме не пријављују раднике уопште, исплате зараде у првом месецу, евентуално и другом, пар месеци не исплате плату и онда отпуштају раднике. Врло једноставно се провери свака фирма из ове бранше – провером склопљених уговора са наручиоцима посла.
Законом о јавним набавкама државне фирме на тендерима прихватају најповољније понуде које најчешће дају фирме са највећим бројем ангажованих  радника на црно.
Аустрија је добар пример како се борити против рада на црно: наручилац послова или инвеститор у чијем се простору нађу непријављени радници плаћа двоструко већу казну од извођача чији су радници затечени: наручилац послова је дужан да провери све раднике ангажоване у свом простору или објекту.
У агенцијама за обезбеђење и чишћење велики број ангажованих радника су пензионери. Како би се дала предност запошљавању младих пре пензионера, потребно је изједначити доприносе за пензионере са доприносима који се плаћају за све друге раднике, чиме би пензионери изгубили преност над младима.
6. ПРОИЗВОДЊА И ПРОДАЈА ХРАНЕ
Обзиром да се у Србији највише новца троши за храну логично је да су утаје и највеће у продаји хране. Враћамо се поново на сендвичаре, пекаре, као и све друге који продају храну – ретко када ћете добити рачун. Такође и пиљаре где је већина робе продата на црно. Врло занимљиво да се у тим радњама роба набављена званично, прода на црно, у књигама се тренутно види несклад – али нема ко то да погледа и констатује да је стање неисправно.
Кванташи су легло рада на црно, препродавци обављају највећи промет. Професор Миладин Шеварлић проценио је да нерегистрован промет хране достиже две милијарде евра.
РЕШЕЊЕ:  Строга контрола свих продаваца пољопривредних производа, раздвојити произвођаче и накупце. Накупце увести у легалне токове. Спречити све пиљаре које се снабдевају на кванташи да продају храну у својим радњама без регистровања промета.
ПЕКАРЕ су посебна тема у оквиру продаје хране. У Србији послује око 7500 пекара, до прошле године 70% радњи нису биле у систему ПДВ-а, по неке су промет од 4 милиона остваривале месечно. Половина промете обавља се на црно, свака друга векна хлеба је продата без регистровања промета. Пре неколико година волшебно је нестало 83.000 тона пшенице од које је прерадом добијено 70 хиљада тона брашна, од брашна је 175 милиона векни хлеба завршило у продаји без издавања рачуна.
Најчешће су и радници без пријаве.
Промет пшенице и брашна је 70 до 80% на црно, без пријаве промета (афера са празним силосима све говори). Свака друга векна хлеба је произведена и продата на црно.
РЕШЕЊЕ: Сталне контроле силоса и млинова, као и пекара.
7. БУВЉАЦИ
Најчувенији Панчевачки бувљак, комплетан промет робе на црно. Директор Пореске управе је почетком 2013. обишао ту пијацу, констатовао да је ТО СТРАШНО и ништа није урадио по том питању – у преводу је ПОДРЖАО такву продају. Месечни промет ранијих година достизао је 20 милиона евра, преко 200 милиона на годишњем нивоу. Слично је и на Новом Београду, ОТЦ је легло сиве продаје где су највећу корист имали корумпирани тржишни инспектори.
РЕШЕЊЕ: Брзе десетоминутне контроле у ​​свим градовима, на свим буљвацима, по неколико пута дневно у истим објектима.
8. ТЕКСТИЛ – ПРОИЗВОДЊА И ПРОДАЈА
Нерегистовани промет текстила на годишњем нивоу прелази 500 милиона евра. Актери су разни домаћи произвођачи: Пазарци са Тексасом, Ариљци са својим вешом, разни други прозвођачи рубља, постељина. У увозу текстила предњаче кинеске фирме, као и физичка лица која несметано преко границе у препуним комбијима увозе без царињења огромне количине црне робе.
9. ЦАРИНА КАО ИЗВОР РОБЕ НА ЦРНО
Из Асоцијације малих и средњих предузећа Милан Кнежевић је на конференцији за новинаре изнео процену добијену од неименованог руководиоца са царине да вредност робе која уђе из иностранства на царинење, када се оцарини, изађе 4 милијарде евра мања вредност – цариници „покрију“ разлику. Много начина постоји да искусни цариник прошверцује робу за друге. . Стручњаци из Пореске полиције су мишљења да треба контролом упоредити све папире увозних роба који стижу у луке Пулу и Копар са папирима који се предају нашој царини (све увезене робе, највише из Кине и Турске).
10. ОТКУПЉИВАЧИ СЕКУНДАРНИХ СИРОВИНА, ВОЋА И ПОВРЋА
Откуп секундарних сировина са пумпањем количина и цена служи за велика прања. Откуп свих врста воћа: малина, купина, јагода, вишања, шипурака, такође. У последњих неколико година откупљивачи млека, мање млекаре у унутрашњости које имају своју производњу качкаваља, меког сира и других млечних производа најчешће своје производе продају ресторанима или мањим пиљарама без регистровања промета.
11. СПОРТ
Све се више добија утисак да спорт постоји само због криминалних радњи. Спортски савези су генератори сиве економије, клубови извршиоци. У клубовима је само кеш у оптицају: чланарина, плаћање закупа по разним салама, ангажовање тренера, стипендије играча и играчица. Фудбал и кошарка предњаче са продајом играча скоро увек са лажним уговорима. Већина клубова је у блокади а несметано, само њима знаним начинима, исплаћују новац играчима. Уговори са младим играчима склапају се по вишеструко већим износима, нереалним, за које се основано сумња да завршавају у џеповима људи из сенке који управљају клубовима. У сваком већем клубу на руководећим местима налазе се људи из партија на власти који су гаранција да све што се ради „испод жита“ неће бити предмет истраге.
12. ГРАЂЕВИНАРСТВО
Легло рада на црно, без пријаве радника. Још веће прање новца стеченог из свих претходних тачака. Врло лако се све открије. Најчешће се врши продаја станова и пословног простора плаћањем кешом, увек се приказује нижа цена од тржишне. Приликом вршења преноса Пореска управа Србије – део за пренос апсолутних права разрезује порез на пренос – најкорумпиранија служба у Пореској управи (ПУ је најнекорумпиранија служба у држави, што не важи за све друге инспекције).
РЕШЕЊЕ: Приликом издавања грађевинске дозволе попунити анкету: а. Име инвеститора, б. Извор финансирања, ц. објекат за продају или породична зграда, д. ако је за продају да ли је вредност продаје преко 8 милиона дин., обвезник ПДВ – да или не. У току изградње контрола утрошеног материјала по пројектној документацији са доказима о набавци грађевнинског материјала, провера извођача радова за ангазоване раднике – легално запослени или рад без пријаве.

13. ПРОИЗВОДЊА И ПРОДАЈА СТОЛАРИЈЕ
Производња столарије од ПВЦа, дрвета, алуминијума – најчешће се ради у кућним радионицама. Веће фирме које се баве производњом столарије снабдевају тачку 11., већином кеш ина руке.
РЕШЕЊЕ: Стална провера свих увозника профила као и дистрибутера.
14.НАМЕШТАЈ ОД ПЛОЧАСТИХ МАТЕРИЈАЛА
На тачку 11. се ослања и производња кухињског и собног намештаја по мери од плочастих материјала – највећа је производња у гаражама, подрумима, малим радионицама – ретко ко купује у наменским продавницама са издатим рачуном. Процене су да преко 60% уграђених производа је без регистровања промета.
РЕШЕЊЕ: Стална провера свих увозника и дистрибутера плочастих материјала.
15. ЗАКУП СТАМБЕНОГ И ПОСЛОВНОГ ПРОСТОРА
Процене су да има 500.000 закуподаваца (400 хиљада станова и 100.000 локала). Само у Београду има преко 200 хиљада станова који се издају и више десетина хиљада локала. Тренутно је порез на закуп 20% на основицу која је умањена за 25%. Процењене утаје пореза на закуп су 170 милиона евра, непријављени приходи закуподаваца приближно су милијарду евра. Плаћањем закупа у готовини осим утаје пореза на закуп стварају се утаје и других пореза: пазар се не пријављује за износ закупа при чему се утаји ПДВ, приход је мањи при чему се и порез на добит плати мање.
РЕШЕЊЕ: У свим контролама привредника по било ком основу обавезно проверити Уговор о закупу пословног простора, висину, као и начин плаћања. Стопу пореза снизити са 20% на 10%.
16. ЗДРАВСТВО
Већина доктора са разним специјализацијама ради додатно у приватним ординацијама. Разне ситне операције наплаћују се по хиљаду, 2000 евра за сат – два посла, све то иде на руке. Велика грешкљ направљена је повећањем лимита за улазак у паушал, 6 милиона динара, при чему је омогућено лекарима и стоматолозима остваривање зарада и до 500.000 просечно месечно уз минимално плаћене доприносе.
У здравству је изражена корупција у разним облицима: давање мита за вршење лекарских услуга „преко реда“, набавка опреме преко тендера као и највећи вид корупције коју врше фармацеутске куће давањем мита како би се њихови производи фаворизовали у лечењу пацијената. Фармацеутска индустрија посебно мора доћи на удар због огромне корупије
17. АДВОКАТИ
Исти закон о паушалци важи и за адвокате, лимит је 6 милиона. Ове последње две тачке, посебно адвокати, користиће своје лимите за прање новца својим комитентима уз провизију. од 10%.
РЕШЕЊЕ: Лекари, стоматолози, адвокати као и сви други паушљлно опорезиви обвезници који исплате у готовини преко 100.000 дин.у једном месецу морају бити преведени у вођење књига и опорезивање по стварно оствареном резултату. Адвокати су спона између криминалаца и тужилаштва због чега морају бити предмет посебно програма за борбу против корупције у судству и тужилаштву.

18. МЕЊАЧНИЦЕ
Мењачнице значајно учествују у прању новца, све веће количине готовине које се подигну са рачуна фирми на разне начине мењају се за валуту и ​​то супротно Закону о спречавању прања новца, – трансакције преко 15 хиљада евра се не региструју. Јавна је тајна да многи мењачи имају и по неколико стотина хиљада евра нерегистрованог готовог новца који им служи за обављање послова без регистровања промета.
РЕШЕЊЕ: брзе  десетоминутне контроле.
19. ЕСТРАДА
Процене су да естрада годишње утаји 90 милиона евра. Наступи „естрадних уметника“ су скоро увек на црно, менаџери не пријављују приходе од наступа, куповина песама од текстописаца плаћа се у готовини, компоновање такође- естрада је можда и водећа у % рада на црно.
20. АКЦИЗНА РОБА
Нафтни ДЕРИВАТИ И ДУВАНСКЕ ПРЕРАЂЕВИНЕ СУ ВЕЋ идентификоване ОД СТРАНЕ ДРЖАВЕ КАО бранша ГДЕ СЕ утаје ПРЕКО 300 МИЛИОНА ЕВРА. Ове бранше увек су биле у домену организованог криминала, обични смртници нису имали приступа овој роби.
21. ПРОСВЕТА
На туризам се ослања и просвета са својим екскурзијама, рекреативне наставе. Наставници и учитељи су посебно плаћени за екскурзије и рекреативне наставе, скоро увек готовински и без обрачунавања пореза по одбитку – врло је лако проверити све исплате преко провере туристичких агенције које су биле дужне да по уговору наплате целокупан уговорен износ и од тога уплате дневнице. У просвети је изражена наплата Ђачког ДИНАРА. Перфидно се пласира да је то новац намењен обезбеђењу, само 10 до 20% тог новца иде на обезбеђење а остатак директори располажу по свом нахођењу без икакавог правдања било коме за трошење тог новца.
Много је злоупотребе сала за фискултуру које се издају разним клубовима или групама грађана за рекреацију. Корупција је изражена у набавци уџбеника, провизије су до 25% од извршене продаје књига одређених издавачких кућа. Незапосленог наставничког кадра је превише на бироу, мито за добијање радног места достиже и до 10 хиљада евра.
22. ИГРЕ НА СРЕЋУ  – КЛАДИОНИЦЕ И КОЦКАРНИЦЕ
Званично регистрован промет од игара на срећу у Србији је пет пута мањи од промета који се оствари у Хрватској која има скоро упола мање становника. Удружење легалних приређивача игара на срећу УПИС процењује утаје на преко 70 милиона евра од стране нелегалних и легалних који не пријављују целокупни промет. Контроле су значајмо мање од када је надлежност пребачена у Пореску управу, Сектор за МЕЊАЧКЕ и девизне послове. Рад на црно је заступљен до 90%, увек су власници обавештени када је акција инспекцијских органа. Број пријављених покер и других апарата је значајно мање пријављен од стварног броја, корупцијом се избегава проблем.
РЕШЕЊЕ: Увести јединствен софтвер НБС који би онемогућио двојну евиденцију прихода.
23. ПРОИЗВОДЊА АЛКОХОЛНИХ ПИЋА
У Србији званична производња алкохолних пића је 12 милиона литара а потрошња је 60 милиона литара. За само четири године број легалних произвођача смањен је са 2000 на само 300, док је број нелегалних порастао за све угашене који су наставили да раде. Удружење произвођача Српске ракија процењује да држава губи 150 милиона евра само на име ПДВ и акциза, без свих других дажбина доприноса и радних места.
РЕШЕЊЕ: Контролом купаца- свих угоститељских објеката о пореклу алкохолних пића која су у малопродаји, као и регистровањем целокупног промета само угоститељи ће бити натерани на вршење легалне набавке.
24. ПОГРЕБНЕ УСЛУГЕ
Погребне услуге су 80% на црно, речено је на скупу у Привредној комори Београда. Агенције за погребне услуге главни су чиниоци сиве економије: код њих се набавља комплента опрема за сахране, договара организација испраћаја покојника, ресторанске услуге, све у готовини и без пријављивања промета. Израду и постављање споменика 900% врше каменорезачке радње без регистровања промета.
РЕШЕЊЕ: Обуставити накнаду погребних трошкова рођацима покојника који немају доказе о извршеној вирманској или готовниској уплати за настале трошкове. Појачати контролу свих погребних и каменорезачких радњи.
25. ИТ СТРУЦЊАЦИ – ПРОГРАМЕРИ, СОФТВЕР КАО ГЛАВНИ АЛАТ ЗА СКРИВАЊЕ УТАЈА
Софтвери су најјачи алат за вођење двоструке евиденције, легалне и нелегалне. Заступљени су у већини бранши,  начин је идентичан: малопродаје-пиљаре имају продају са издавањем фискалног рачуна или без, кафићи и ресторани такође, здравствене ординације региструју услуге на име и без издавања рачуна, велепродаје (после царине највећи извор продаје робе на црно малопродајама) .
РЕШЕЊЕ: Стварање евиденције при Пореској управи о свим софтверским фирмама, свим софтверима на тржишту, са изјавом да под материјалном и кривичном одговорношћу тврде да не постоји двострука евиденција. Исту изјаву морају дати и корисници софтвера.
26. ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА – КРАЂА СТРУЈЕ И НЕТЕХНИЧКИ ГУБИТАК
Електропривреда Србије је објавила податак да има 52 начина крађе струје. По званичним подацима губитак (читај крађе) струје у 2012. и 2013.г. износи 1,2 милијарде евра. Огромна помоћ лоповима долази из самог ЕПС-а. Незванично, крађе струје веће су за 15% од укупног фонда зарада које се исплаћују на годишњем нивоу. Смањењем крађа струје на минимум, отпуштањем бар дела вишка радика (17 хиљада радника је вишак, просечна зарада са свим доприносим је 1000 евра), ЕПС би само у једној години остварио 600 до 800 мииона евра веће приходе.
РЕШЕЊЕ: Применити јединствено светско решење за откривање несталог „баш сваког киловата“, при чему би се у потпуности сузбио највећи непријављени промет робе и велика корупција у оквиру ЕПС-а.
27. ОМЛАДИНСКЕ И СТУДЕНТСКЕ ЗАДРУГЕ
Врло честе злоупотребе врше послодавци преко омладинских и студентских задруга. На Ади циганлији има ресторана који запошљавају и више од 100 радника преко упутстава неке омладинске задруге, покривени су када дође инспекција рада, на крају месеца исцепасмо упут и за наредни омладинци поново донесу нови упут.
РЕШЕЊЕ: Инспекције рада морају проверавати исплаћене зараде у претходном периоду, најмање три месеца.
28.  ЛОКАЛНА САМОУПРАВА
Локалне самоуправе имају много ненаплаћених прихода. Велико је злоупотребљавање јавних површина најчешће од стране угоститељских објеката. У туристичким местима је огроман губитак буџетских прихода од ненаплаћене туристичке таксе. Пословни простор се издаје по вишеструко нижим ценама од тржишних. Велики су износи изгубљеног пореза на зараде радника услед рада на црно. Огромни губитак пореза на имовину јер половина објеката није у пореској евиденцији. Многи пријављени обвезници пореза на имовину, поготово фирме, неће бити у могућности да плаћају јер су по новом закону разрешене огромне вредности. Огромни губици су у локалним јавним фирмама због непријављених корисника. Познат је пример из Врњачке Бање, на водоводној мрежи било је прикључено 1200 нелегалних корисника. Нелегална изградња и даље цвета, грађани избегавају таксе за добијање грађевинске дозволе, инспекцијски органи (због корупције) подржавају нелегалну градњу. И када се ради уз пројекат, често се дозвољава дозиђивањем великог броја квадрата ван одобрене документације.
Корупција је највише изражена у локалним самоуправама због чега ће бити предмет посебног програма за сузбијање. Највећи вид корупције иде преко тендера, најчешће измишљених, како би се створио кеш новац за странку. Нови вид прања новца врши се преко страначког запошљавања, нарочито изражено од 2012.г., преко измишљених уговора о привременим и повременим пословима.
29. ГРАФИЧКА ДЕЛАТНОСТ
Из године у годину све већи пораст прихода се бележи у графичкој делатности. Штампа многих новина, таблоидна-жута штампа, као и књига све више се ради у нелегалној зони.
30. УВОЗ РОБЕ ИЗ МАЂАРСКЕ
По подацима мађарских цариника, роба која се увезе у Србију достиже 1,2 милијарде евра, по нашим подацима увоз из Мађарске је 600 милиона евра, половина се увезе без плаћања царине и ПДВ-а.
Из Мађарске најчешће увозимо храну, белу технику и козметику. Свакодневно границу прелазе стотине комбија са разном робом, аутомобили са пуним гепецима хране и ко зна које све робе.
Учесници у шверцу робе већ после другог-трећег пута нађу везу на царини и буду испраћени само погледом приликом преласка границе, без икакве провере.

2. БОРБА ПРОТИВ СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ У ЧЕТИРИ ФАЗЕ
ПРВА ФАЗА
Прва фаза ступа ОДМАХ – Објављује се рат сивој економији, уводе се вандредне МЕРЕ које ће трајати до ТРИ месеца – један квартал.
Руководство – вође: Влада и министарства
Као у сваком рату мора се деловати у два правца:
1. Копнена офанзива – теренска контрола
2. Информисање и психолошки рат
Копнена офанзива подразумева чисто превентивне фронталне акције на терену, контроле у ​​свим градовима, у свим браншама, по унапред утврђеном плану
Извршиоци: Министарство финансија – Пореска управа Србије, у садејству са другим министарствима.
Пореска управа Србије има стручни и најнекорумпиранији кадар који може да буде на челу свих акција на терену, друга министарства користити као подршку у оквиру бранши које та министарства покривају.
Акције кренути на бранше које су најзаступљеније на тржишту, где су утаје свакодневне и најчешће, као и на све вршиоце услуга и то у два правца, биће контролисани сви:
а. сви издаваоци фискалних рачуна – угоститељи, пекари, бутикаше, пиљари, разни киосци, подруми пића, месари и сви други … .- 200 пореских стручњака – КОНТРОЛЕ ТРАЈУ САМО ДЕСЕТ МИНУТА: провера пресека пазара, радника затечених на радном месту и уговора о закупу пословног простора.
б. вршиоца разних услуга – фирме: превоз путника и робе, туристичка делатност, велепродаје хране и пића, грађевинске фирме, … .- 200 пореских инспектора, сваке недеље по једна бранша – за сваку браншу постоји тачно дефинисан начин контроле привредника.
Контроле радити по строго утврђеном редоследу тако да се већ у првој недељи добијају изузетни резултати о извршеним утајама које дају значајну психолошку подршку за наставак акције.
Улога медија је веома важна. Уочи почетка акције председник Владе треба да најави рат утајивачима, вандредно стање, да позове у помоћ целокупно становништво како би на крају савладали непријатеља који опстаје у свим вековима за нама. У свим информативним емисијама нон стоп треба говорити о почетним успесима акције.
Председник Владе треба да затражи помоћ целе нације на следећи начин:
Молимо све грађане да дају свој допринос како би наплатили средства намењена буџету, средства која сада завршавају у џеповима Утајивача, како би држава обезбедила стабилност ПИО фонда, здравства, школства, несметано функционисање државних служби и финансирање свих других обавеза. Због тога вас молимо, тражимо од вас, да сваки пут када идете у куповину не платите робу ако не добијете фискални рачун.  Понављамо, од данас никада и никоме немате обавезу да платите било шта без добијеног фискалног рачуна.
Министар здравља на сличан начин треба да позове све здравствене раднике, Министарство одбране и Министарство унутрашњих послова такође своје раднике да се понашају на исти начин.
Министарство просвете треба да обавести све професоре, наставнике, уцитеље, да имају обавезу да једном недељно у трајању од петнаест минута одрже предавање свим својим ђацима  колико је битно да се и деца укључе у акцију, да ништа не плаћају без добијања фискалног рачуна.
На претходно описани начин добијамо на терену неколико милиона „инспектора“.
Објавити број телефона, маил адресу, где грађани тренутно могу поднети пријаву против неиздаваоца фискалних рачуна.
За време акције на терену, у позадини, у канцеларијама Пореске управе Србије треба радити интензивне анализе података којима располаже ова служба. Анализе радити по браншама како би се искуствено утврдиле нелогичности – тачно постоји метод који се препоручује како би се на најефикаснији начин утврдила одступања (врло успешно тестиран метод на више бранши).
Претходно написане акције интензивно радити не дуже од три месеца. Циљ је да се привредници упозоре да морају 100% пријављивати промет, да морају имати све пријављене раднике, да неће више бити толерисане утаје пореза, да је држава изузетно озбиљна и да ће санкционисати свако обављање делатности ван легалних токова.
Брзе десетоминутне контроле могу бити и по неколико пута дневно код привредника који су имали утврђене неправилности. Оваквим начином контроле сви привредници ће схватити да им држава „дише“ за врат и да морају радити у складу са прописима.
ДРУГА ФАЗА
Ова фаза обавља се упоредо са првом. У њој треба направити план које све радње треба урадити и које мере донети да би се поправио привредни амбијент, како би наша привреда била примамљива за домаћа и страна улагања. Министарство финансија је носиоц предлога – подстицајних пореских мера у виду смањења разних стопа оптерећења а које би позитивно деловале на побољшање амбијента. Све предложене мере треба да важе првог дана по истеку прве фазе тромесечних превентивних контрола.
Следеће мере биле би врло подстицајне:
Порез на добит вратити на 10%. Никакав ефекат није постигнут повећањем на 15%, чак је и мања наплата остварена.
Порез на капиталну добит вратити на 10%, такође мања наплате била услед повећања стопе.
Морају се снизити стопе пореза на имовину, предлог је да буду 0,1-0,2, цена мора да буде реална тржишна, усаглашена између локалне самоуправе и власника, избацити могућност ФЕР процене. Измене које су наступиле 01.01.2014.године наносе огромне штете приврединцима и грађанима. Многе фирме имају имовину не раде, неће издржати већи намет и неминовно ће ићи на затварање. Замена прихода услед мање наплаћеног пореза на имовину тражити у Порезу на закуп, огромна средства леже у овом извору који се једноставно идентификује. Највећи противник снижавању стопа пореза на имовину су локалне самоуправе којима, њима треба уступити приходе од пореза на закуп како би биле заинтересоване да открију све анонимне закуподавце. Такође, њихов задатак је да се на својој територији изборе против рада на црно, чиме би од новозапослених радника наплаћивале већи порез на зараде.
Све инспекције, осим Пореске управе Србије, треба са републичког спустити на локални ниво како би саме локалне самоуправе биле заинтересоване за сузбијање свих неправилности на својој територији – ВАЖНА МЕРА!
Вратити лекаре и адвокате у вођење књига! Омогућено је овим браншама, као и СВИМ Паушалним ОПОРЕЗИВИМ ОБВЕЗНИЦИМА да несметано ‘перу новац’ и остваре енормне зараде – лекарима, стоматолозима и адвокатима је омогућено да имају зараде до 50 хиљада евра годишње са минималним порезом. Свим паушапно опорезивим обвезницима донети решење о вођењу књига уколико исплате у готовини на месечном нивоу већи износ од 100.000 динара. Ова мера је неопходна, паушално опорезивих обвезника има око 100 хиљада, и да 100% сузбијемо сиву економију а оставимо паушалци ништа се не постиже јер ће поново бити огроман доток „опраног“ новца који ће и даље одржавати КОРУПЦИЈУ у животу.
Смањење оптерећења ЗАРАДА – НАЈВАЖНИЈА мера која ће значајно поправити привредни амбијент је смањење оптерећења зарада за трећину. Ова мера треба да се подржи јаком контолим рада без пријаве како би се сви непријављени радници превели у рад са пријавом – 700 хиљада радника тренутно ради без пријаве на рад што сваке године односи 1,5 милијарди евра буџетских прихода. У 2013.г. Инспекторат за рад је у целој години открио само 5500 радника на црно, свакодневно је било 700 хиљада радника без пријаве, што ставља ову службу у врло РИЗИЧНЕ због чега морају бити појачано контролисани.
У другој фази припрема се јединствени начин контролисања свих инспекцијских служби, КОНТРОЛА КОНТРОЛЕ КОНТРОЛА – три нивоа контроле. Различити су методи вишеструких контрола: прављењем трочланих тимова који ће бити везани за своју територију – први степен, на сваких 10 тимова формира се виши ниво – други степен који ће бити на различитим територијама и контролисаће нижи ниво. Трећи ниво ће бити супер тимови са потпуно различитим овлашћењима и начинима контроле.
ТРЕЋА ФАЗА
Трећа фаза почиње по истеку првог квартала.
Креће се у контроле, репресивне, сваки прекршај се санкционише. У овој фази уводи се репресивна мера, добијање отказа за сваког радника на платном списку државе који је затечен у било којој утаји пореза: ако се сви боримо против сиве економије, свих могућих утаја, онда у тој борби треба да предњаче и сви радници на буџету – Ако здравствени радник ради додатно у приватној ординацији непријављен аутоматски подлеже отказу. Ако било који радник са буџета издаје пословни или стамбени простор, не пријави приход, добија отказ. Свако има право на додатне приходе, али опорезоване.
Није потребно нагласити да сваки радник било које инспекције ухваћен у примању мита мора добити отказ.
У овој фази мора да се изврши упоредна контрола увоза робе која би се постигла прибавом комплетне документације увозних фирми из луке Ријека, одакле долази скоро сва роба из Кине, због основане сумње постојање „дуплих“ фактура.
ТРЕЋА фаза траје до истека рока од годину дана. У циклусу од годину дана програм БОРБА ПРОТИВ СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ мора ово зло смањити најмање на европски ниво 12 до 15% стрикно применом гарантујем најнижу стопу сиве економије у Европи.
ЧЕТВРТА ФАЗА
Четврта фаза предвиђа унакрсну проверу стечене имовине укрштањем података Пореске управе Србије са стањем на терену. Провераваће се АКТИВА (имовина) и ПАСИВА (извор) боље стојећих пореских обвезника. Ова фаза ће трајати вишегодина.
**************************************
Први ефекат борбе против сиве економије треба да да јаке видљиве резултате већ до краја прве фазе. Сваки следећи квартал требао би да има све већу наплату буџетских прихода.
Начин борбе из прве фазе базира се на спречавању утаје на последњој карици у ланцу. Када та карика буде натерана да плаћа сваки динар ПДВ-а, њој није исплативо да набавља робу на црно јер ће као резултат на крају године имати нереално високу опорезиву добит. То ће натерати привреднике да од претходне карике набављају легално робу, тако уназад стижемо до увозника и произвођача (највећи извор робе на црно) који ће морати да почну са продајом робе 100% легално.
ВАЖНА НАПОМЕНА: Потпуно је погрешно мишљење многих стручњака да би враћање СДК било добро за контролну функцију све привредника. Ова служба је радила квалитетно када је било десетоструко мање обвезника, сада би имала потпуно исте, катастрофалне, резултате као и Пореска управа Србије. СДК не може да зна да ли један обвезник има непријављене раднике, да ли промет пријављу 10% или 80%, да ли зараде радницима исплаћује минималне или активних, да ли набавку и продају робе ради легално или на црно. Враћање СДК погурало би искључиво страначко запошљавање и гомилање бирократије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *