понедељак, септембар 25, 2017
Насловна > НОВОСТИ > Догодине у Варварину

Догодине у Варварину

Ево, већ шести дан како је Скупштина ратификовала Споразум о сарадњи са НАТО-ом, чиме смо себи укинули обележје државности и постали још једна од америчких колонија. Последице оваквог споразума јесу да НАТО може пролазити кроз Србију кад и колико хоће, уздуж и попреко, да може уззурпирати свако државно или приватно власништво, да су НАТО војници ослобођени било какве прекршајне или кривичне одговорности. Овакву слободу страна војска има једино у окупираној држави или у држави која је потписала безусловну капитулацију.

Премијер је нашао више начина како ће оправдати овај срамни поступак, па је пред новинарима на конференцији са сенатором Мекејном покушао да све то представи као велику сарадњу Србије и НАТО-а. Изјавио је премијер како су нам САД потребне, али да нас не терају да уђемо у НАТО. Зашто би нас било ко и терао да уђемо у НАТО? Овлашћења која је овим споразумом добила НАТО војска у Србији нема ни у државама које су њене чланице. За сваки прекршај, преступ или злочин би НАТО војник одговарао у земљама чланицама, али у Србији за то, очигледно, неће одговарати.
После бомбардовања, убијања недужних цивила и сејања осиромашеног уранијума, чије ће последице осећати наши потомци још вековима, нико није имао морално, нити било које друго право да овакав споразум потпише. А са овим споразумом се, свакако, није сагласио ни народ. Лепо је то неко упоредио: споразум са НАТО-ом је као да тераш девојку која је била силована да се уда за силоватеља.

Вучићев Дан државности

На Дан државности је Вучић одржао говор у коме је спомињао Карађорђа, а посебно Милоша Обреновића. Представио као неку врсту племенитог диктатора који даје Устав народу, а циљ је био да изједначи себе са њим, кроз похвалу Милошу је правио хвалоспев себи и својој политичкој вештини.Очигледно је да премијер и није неки познавалац историје. Иако је Сретењски устав донет у време кнеза Милоша, најзаслужнији за његово увођење је био кнез Милета Радојковић, још један од племенитих Срба чије се име ретко спомиње и вођа устанка против Милоша 1835.

Кнез Милета је био из темнићке кнежине, јагодинске нахије, учесник Првог у Другог српског устанка и са звањем расинског сердара је био први управитељ јагодинске нахије. Како је владавина кнеза Милоша била диктаторска и упорно је одбијао да донесе устав, кнез Милета је прикупио своје Темнићане и подигао устанак против Милоша, који је познат као Милетина буна.

Када је Милета дошао до Крагујевца, као посредник између кнеза Милоша и побуњеника је био, гле ироније, Тома Вучић, касније један од уставобранитеља. Имамо и ми Тому, имамо и Вучића, али њих за Устав и законе није много брига, нису уставобранитељи, већ желе да опонашају Милоша диктатора у свој његовој самовољи. Под притиском Милетине побуне је Милош пристао да му власт буде ограничена Уставом, Сретењским уставом.

Историјска поука доношења Сретењског устава није да диктатор може бити и милостив и способан да управља народом, него да се против диктатуре једног човека мора борити, и да се у тој борби може победити. Владар није изнад народа, ма шта о себи мислио, народ га поставља и треба да га мења кад се осили и понаша као да је изнад закона.

Тело Милете Радојковића данас лежи у породичној гробници, тик поред цркве у Варварину. Могао је премијер ове године обележити Дан државности и у Варварину, крај гроба Милете Радојковића. Такво обележавање би имало особиту симболику, јер се на мање од 30 метара од црквене порте налази Варварински мост и споменик погинулима 1999. Да, то је исти онај мост који су срушили његови НАТО савезници док је он био министар информисања.

У Београду

18. II 2016.

Шестог дана НАТО окупације

image

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *