недеља, август 20, 2017
Насловна > НОВОСТИ > ЦОПС ОСНОВАО ЖЕНСКУ ПРЕДУЗЕТНИЧКУ МРЕЖУ

ЦОПС ОСНОВАО ЖЕНСКУ ПРЕДУЗЕТНИЧКУ МРЕЖУ

Центар за органску производњу Селенча (ЦОПС), најбоље организован кластер из области органске производње у Србији са више од 200 чланица, основао је Женску предузетничку мрежу органских произвођача (ЖеМоП). Организовање предузетница наметнуло се као логична активност ЦОПС-а, с обзиром на чињеницу да у овом удружењу, као уосталом и у свим руралним срединама у Србији, лавовски део органске производње у Србији носе жене.

 

Центар је, уз подршку Владе АП Војводине и Амбасаде Краљевине Норвешке, већ спровео бројне активности за жене које желе да се баве органском производњом и на тај начин остваре сопствене приходе, као и за оне које су већ отпочеле сопствени предузетнички подухват у овом сектору. Сада, кроз Женску предузетничку мрежу, настоји да, едукацијама, менторингом, подршком кроз Фарм инкубатор унутар ЦОПС-а, а нарочито организацијом пласмана и међусобног повезивања чланица, омогући развој предузетничких подухвата у руралним деловима земље.

image

У сваком случају, ЖеМоП жели да економски оснажи жене кроз развој предузетништва у руралним подручјима. Указујући на неповољне социоекономске индикаторе положаја жена на селу и уопште њихове позиције на тржишту рада у Србији, у Центру за органску производњу напомињу да им је намера да, између осталог, мотивишу пољопривреднице да им се придруже јер тиме отварају шансу за добијање значајне нефинансијске и финансијске подршке у развоју својих предузетничких подухвата. Уз то, желе да осветле недовољно примећен и цењен, а без сумње огроман труд и рад жена у руралним срединама, на чијим су леђима, неретко, цела пољопривредна газдинства.

 

Како објашњавају у ЦОПС-у, жене чланице Мреже, могу да рачунају на подршку у преласку из фазе пре стварања до првих предузетничких корака кроз развој и сазревање пројеката, покретање пословања и даље напредовање у предузетничким подухватима. Неће остати ускрећене ни за помоћ у њиховим предузетничким авантурама, а умрежавањем биће им лакше да помажу једне другима знањем, искуствима и контактима. На располагању ће им бити правници, тренери, стручњаци из свих области пословања, који могу да им дају неопходне специјализоване савете у различитим фазама њиховог раста.

 

Мрежа има на располагању све ресурсе Центра за органску производњу Селенча – од експерата, консултаната, истраживача, преко опремљених информатичких учионица и кабинета, конференцијске сале, до Фарм инкубатора у којем се увелико одвија производња органске хране на десет хектара, под оком стручњака и институција из ове бранше, те демо поља у Средњој пољопривредној школи у Бачу, која је чланица ЦОПС-а. Такође, могу да рачунају и на истраживачко – развојни центар ЦОПС-а и да учествују у његовим активностима.

 

У ЦОПС-у наглашавају да је потребно посебну пажњу посветити потенцијалу за умрежавање због тога што слаби економски потенцијали жена нису добра полазна основа за предузетништво па ни за самозапошљавање. Комбиновањем жене би могле лакше да се упусте у нове економске подухвате, а мреже су значајне јер им омогућавају приступ на тржишту, стварају веће пословне шансе и смањују ризике. Притом на уму треба имати и да се такав вид организовања не односи само на пољопривредне активности већ и на друге – сеоски туризам, различите социјалне услуге …

 

Слађана Глушчевић

ПР служба

***************************

Центар за органску производњу Селенча

М.Тита 179, Селенча

Тел: +381 63.500.525

Факс: +381 21 6 313 426

http://www.organiccentar.rs/

image

One thought on “ЦОПС ОСНОВАО ЖЕНСКУ ПРЕДУЗЕТНИЧКУ МРЕЖУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *