недеља, август 20, 2017
Насловна > НОВОСТИ > БРОД(АРЕВО) НА СУВОМ

БРОД(АРЕВО) НА СУВОМ

Живимо у 21. веку. а неки грађани, у нашој земљи, немају воду: за пиће, купање, заливање…. Нека од основних људских права загарантована у овом савременом добу су и право на чист ваздух, на чисту воду и на чисту животну средину. То су права загарантована сваком појединцу на планети.

Сведоци смо да људи у многим деловима планете немају могућности да та своја права и остваре. Мозда смо навикли да цујемо да људи у сушним деловима Земље имају проблема са пијаћом водом али изгледа да треба да схватимо и да се навикавамо и на то да је воде све мање и мање и да са њом морамо поступати мудро и рационално. Али мудро и рационално не знаци да људи у 21. веку, у Србији, окружени рекама, и даље немају тај „луксуз“ да имају чисту воду за пиће.

Можда звучи немогуће али ми смо мајстори за немогуће и код нас је немогуће врло могуће. Бродарево је насеље у Србији у општини Пријепоље у Златиборском округу. Само место се налази на реци Лим и у њему живи око 3.000 људи. Земља у околини Бродарева је једна од најплоднијих површина у Србији. Тамо успева све, од малина, преко свих врста поврћа, до разног воћа. Кажу да овде које год семе да бациш, само ако га мало заливаш, не може да не успе. У том заливању је проблем.

Чиме заливати? Водом.

Којом водом? Из водовода.

Из ког водовода?

Водовод у Бродареву је почео да се гради 2013. год. и то на месту за које многи мештани кажу да је једна од лошијих опција. Мештани се жале да је од самог почетка градње водовода на овој локацији све рађено врло нетранспарентно и сумњиво. Жале се да је квалитет воде коју добијају из овог водовода на врло лошем нивоу, жале се да податке о квалитету воде они не могу да добију, иако се ради о информацији од јавног значаја, која је свуда доступна јавности.

Многи од њих сумњају на мутне радње од самог почетка градње овог водовода. Мутније од воде коју пију. А вода коју они добијају из овог водовода није ни хемијски ни бактериолошки исправна.

Већина мештана воду или купује или доноси са других извора. Многа села у околини Бродарева нису још ни добила ту текућу воду, која би им значила, ако не за пиће, онда барем за наводњавање усева и напајање стоке од чега ови људи живе. Њима је водовод обећан још пре три године и до данас воду из славине нису видели него морају да плаћају цистерне да им доносе пијаћу воду.

Једно од таквих места је и село Гробнице. Своје име је добило по гробљу које се налазило на том месту много пре него што су ови људи ту почели да живе. Не зна се из ког доба су те гробнице тачно нити чије су али се претпоставља да су из 11.-12. века. Гробови су били ту од тада до пре 3 године јер пре 3 године, приликом копања земље за постављање водоводних цеви, извођачи радова, којих је било разних, су те гробове, који су иначе били под заштитом државе, разрушили, остатке тих људи повадили и однели да нико не зна где. Сада су на том месту само разбацане надгробне плоче, без икакве могућности да ти покојници вечно одмарају у миру.

Тада су мештанима гробница обећали водовод. Данас мештани Гробница немају водовод и воду. Да ствар буде тежа по грађане, на изворима, са којих су они узимали воду, су стављени хидрофори, од стране локалних “мангупа”, и најчешће вода или једва цури или не цури уопште. Једина преостала опција су цистерне које грађани сами плаћају да ми имали основна људска права. Права да пију чисту воду и да могу да себи приуште тај луксуз, да окупају своју децу.

Колико кошта право? Ко одређује колико кошта право?

Док у Гробницама нема воде уопште, у Бродареву грађани уредно плаћају прљаву и неисправну воду коју не користе. Поред неких, много бољих решења која је струка предложила, општина Пријепоље одлучује да водовод базира и гради на неадекватним изворима. На изградњу тог водовода су утрошена значајна средства а проблем није решен.

И неће ускоро бити решен! Нажалост…

Аутор текста: Дино Мујановић, Војвођанска зелена иницијатива

Линк према емисији, “Бродарево – Сналазимо се како знамо”, коју је снимила Војвођанска зелена иницијатива за документарни тв серијал “Зелена патрола на делу” :

One thought on “БРОД(АРЕВО) НА СУВОМ

  1. Postovanje
    Devedesetih godina proslog Veka Brodarevo je imalo vise stanovnika,ali je imalo vodu.Vodovod Mili i Rezevica su zlatni sta danas rade.Radila sam tada u M.Z.Brodarevo i upucena sam u sve tadasnje poslove.Kukali su plitke cijevi ukopane na vodovodu Rezevica.Iako su tadasnje vlasti imali problema sa gradjanim koji nisu dali kroz svoje zemljiste da ide vodovod.Strasno da pomeraju Grobove i bacaju Nadgrobne ploce svukuda.
    Projekt je tako i zamisljen da se nesto dodatno izgradi u Opstini a na stetu Brodareva i Brodarevaca.To je tako od kada ukinuse Opstinu Brodarevo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *