уторак, август 22, 2017
Насловна > НОВОСТИ > АФРИЧКИ СВАКОДНЕВНИ ДОРУЧАК, МОЖЕ БИТИ И СРПСКИ!

АФРИЧКИ СВАКОДНЕВНИ ДОРУЧАК, МОЖЕ БИТИ И СРПСКИ!

Далеко од Србије на Афричком континенту учестала је навика да се доручкује, руча или вечера уз квалитетан, рекло би се здрав оброк. Када дођем у Србију, једино чега се зажелим је оваква врста исхране.  На мој коментар, многи би рекли:  па имаш то и у Србији… Ја би на исто одговорио;  да, како да не… и то сто пута здравије, али се не можемо хранити таквом храном, јер је нема по нормалним ресторанима или продавницама брзе хране.

Не могу јести само кући, јер нисам кући стално.  Пекара је део нашег друштва, али и она као наша станица за брзу храну, могла би имати нешто овако у понуди.  Ово је класичан пример како изгледа један Афрички доручак.  Чак и по продавницама брзе хране, попут бензинских пумпи, исти се може купити у пластичним контејнерима налик на јогурт, у којима је исти доручак упакован само у мањој количини. Такође постоје пакетићи друге хране попут чувеног ,,сушија“ који се прави од разних поврћа увијених у рижу са додатком рибе ,,салмон“ а понеки и без рибе. У Србији се многи осврћу на количину на тањиру, а у ствари та количина је довољна и од ,,сушија“ из рецимо 6 или 7 парчића.

Такође, у свим малим продавницама брзе хране, могу се наћи и салате, од ,,грчке“ (парадајз, зелена, краставац и сир) па до салате са рецимо пилетином. Сва горе наведена јела су засигурно 99% квалитетнија од било ког пецива испеченог у нашој пекари, или бурека који је постао наш свакодневни оброк у времену журбе.  Треба разумети шта највише доводи до великих стомака, килаже а и болести. То су засигурно три беле смрти: со, шећер и брашно које су део свега што се у пекари спрема.

Пробајте направити мале порције здраве хране са пар воћки, мало јогурта који нема масти и додатак житарица. Тај доручак није ексклузива, већ само другачији начин исхране у којем се може направити цена која је доступна свима. Могу замислити на овакав садржај доручка, када је сезона, додати још наше предивне трешње…

One thought on “АФРИЧКИ СВАКОДНЕВНИ ДОРУЧАК, МОЖЕ БИТИ И СРПСКИ!

  1. Одличан текст г. Лакићу!

    Проблем је у србском менталитету, а заснива се на томе да је боље да се поједе неко тесто (пециво,бурек..) на брзину и тако се још брже заситити, него одвојити 5 минута да се рецимо исецка воће пуно богатих витамина који снажније, здравије и опходнјије утичу на наш организам него маст и брашно рецимо.. Срби мисле да је скупо хранити се здраво, а заправо је јефтиније 🙂

    Поздрав!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *